Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Danas će jedan asteroid projuriti iznad nas

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: blic.rs

Danas će jedan asteroid projuriti iznad nas Foto: NASA

Dok se neki stanovnici Zemlje bore da prihvate činjenicu da je naša Zemlja okrugla, svemirska tijela nijesu briga za njihove teorije. Tako nije ni asteroid koji nevjerovatnom brzinom juri prema nama. Još jedan bliski susret naše planete i svemirske kamene gromade očekuje se uskoro.

Astronomi su ga prvi put primjetili ranije prošle nedjelje, nazvali su ga 2019 TA7 i približava nam se brzinom od 36.210 kilometara na sat. Gromada od 34 metra projuriće će pored Zemlje danas tokom dana, pokazuju podaci NASA. Biće to najbliža posjeta ove gromade u posljednjih 115 godina.

Najnoviji svemirski prolaznik nalazi se u grupi nedavno otkrivenih asteroida koji ovih dana prolaze blizu Zemlje.

Ovaj leteći kamen kruži oko sunca za što mu treba 240 dana, a pored Zemlje prođe otprilike jednom godišnje. Međutim, ovaj dolazak biće najbliži susret u 115 godina. Doći će na razdaljinu koja je 50 puta bliža nego naš najbliži sused Merkur, odnosno na otprilike 1,5 miliona kilometara.

Naučnici i UN zabrinuti

Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da Zemlja nema apsolutno nikakvu odbranu od asteroida koji lete prema nama. Zbog toga su čak i Ujedinjene nacije proglasile Svjetski dan asteroida, kako bi probudili svijest oko te mogućnosti.

Za datum su odabrali 30. jun na spomen Tunguske eksplozije 1908. Riječ je nerazjašnjenoj eksploziji koja se dogodla u ruskom Sibiru, u blizini reke Tunguske. Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad tog područja.

UN je posebno zabrinut zbog neotkrivenih asteroida, sličnih 2019 TA7, koji su opasni svemirski objekti, a mi nismo dobri u njihovom otkrivanju. Neki od najopasnijih su nas ulovili nespremne.

Ostavi komentar

0/300