Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Upoznajte najstariji bračni par - otkrili su i tajnu svoje duge ljubavi

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Radio Sarajevo

Upoznajte najstariji bračni par - otkrili su i tajnu svoje duge ljubavi

Džon i Šarlot Henderson, supružnici iz Teksasa koji su se vjenčali 1939, juče su dobili veliko priznanje - ušli su u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji bračni par na svijetu.  

Suprug i supruga Henderson u decembru će proslaviti 80. godišnjicu braka - vjenčali su se 15. decembra 1939. godine, za vrijeme Velike depresije, i to pet godina nakon što su se prvi put sreli. 

Par se upoznao dok su bili studenti Univerziteta u Teksasu. Džon je bio zvijezda američkog ragbija, a Šarlot je studirala da postane učiteljica.

Nakon vjenčanja, otišli su na medeni mjesec, a ostanak u hotelu platili su tek sedam dolara (12.4 KM). 

Džon danas, inače, ima 106 godina, a njegova Šarlot 105. godina. 

U razgovoru s novinarima otkrili su i tajnu svoje dugovječne ljubavi - žive skromno i uvijek su izrazito "srdačni jedno prema drugom".

Oboje kažu da su još uvijek prilično zdravi. Prije deset godina doselili su se u naselje za ljude starije životne dobi koje je povezano sa alumni grupom Univerziteta u Teksasu. 

Džon drži i rekord najstarijeg živog, bivšeg igrača američkog fudbala Univerziteta u Teksasu. Dodaje kako posljednje 84 godine svake godine dođe i odgleda najmanje jednu utakmicu u sezoni. 

Oboje su poručili da je ta umjerenost ključ i njihove dugovječnosti. Takođe, Džon i dalje šeta skoro pet kilometara dnevno te diže tegove u fitnes centru. 

"Nikad nemojte pretjerivati. Jedite dobro. Spavajte dobro. Nemojte previše piti. Nemojte se prejedati. I vježbate redovno", poručuje on.

Ostavi komentar

0/300