Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pritisnut dokazima: Bivši belgijski kralj priznao očinstvo

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: RTS

Pritisnut dokazima: Bivši belgijski kralj priznao očinstvo Foto:Wikipedia

Kralj Albert II, koji je pod čudnim okolnostima 2013. abdicirao u korist sina Filipa, zvanično je priznao poslije dobijenih rezultata DNK analize, da je biološki otac umjetnice Delfine Bel.

Delfine Bel, rođena tokom vanbračne afere kralja Alberta II šezdesetih godina, bori se na sudovima gotovo čitavu deceniju kako bi dokazala da je on njen biološki otac. Ovim priznanjem stiče pravo na jednu osminu Albertovog imanja, mada je tvrdila da je ne zanima novac, već priznanje.

Poslije dugotrajne pravne bitke tokom koje je bivši belgijski kralj žestoko odbacivao ćerkine tvrdnje, kraljev advokat, Alen Berenbum je u ponedjeljak uveče objavio zvanično priznanje.

„Njegovo veličanstvo kralj Albert II je primio na znanje rezultate DNK testa na koji je pristao na zahtjev apelacionog suda u Briselu. Analize potvrđuju da je on biološki otac gospođe Delfine Bel. I pored toga što postoje argumenti i pravni prigovori, kralj Albert je odlučio da ih ne koristi i da časno i dostojanstveno okonča ovaj bolan sudski proces“, naveo je Berenbum.

Delfine Bel je još prije dvadeset godina tražila da je kralj Albert prizna kao zakonito dijete, ali njeni zahtjevi su bili odbijani i pored toga što su postojali dokazi da je kralj bio prisutan tokom njenog ranog djetinjstva.

Do glavnog preokreta u pravnom postupku došlo je kada je apelacioni sud prošle jeseni saopštio da Žak Bel, čovjek pored koga je odrasla, nije njen biološki otac. Sud je tada naložio da kralj Albert II mora da da uzorak DNK na analizu, jer će u protivnom, sve dok ne priloži uzorak plaćati kaznu od 5.000 eura dnevno.

Tek kada je kralj odstupio sa belgijskog trona, baronesa Sibil de Seliz Longšamp, majka Delfine Bel, je javno priznala da je bila u vezi sa Albertom od 1966. do 1984.

„Bio je to divan period. Delfina je bila voljeno dijete. Albert nije bio neka očinska figura, ali je bio dobar prema njoj“, navela je baronesa.

Albert je poslije toga priznao da su on i kraljica Paola imali problema u braku, ali nije htio da prizna ljubavnu aferu sa majkom Delfine Bel.

Ostavi komentar

0/300