Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Apple gasi jedan od svojih najpopularnijih servisa

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Apple gasi jedan od svojih najpopularnijih servisa

Kompanija Apple se priprema da ukine svoj servis iTunes, koji je uspio da, od kada je pokrenut 2003., potpuno transformiše muzički biznis.

Prema pisanju američkih medija, Apple će se na svojoj godišnjoj konferenciji developera u ponedjeljak, pozabaviti podjelom ponude iTunesa na tri novorazvijene aplikacije: za muziku, za TV i za podcast.

Tehnološki gigant iz Kupertina još uvjek nije iznio zvanične informacija u vezi sa ovim informacijama.

Pokojni direktor te kompanije, Stiv Džobs, prevenstveno se fokusirao na muziku, prije nego je počeo da se bavi filmovima i podcastima.

Prilikom predstavljanja iTunesa, on je 2003. izjavio da se Apple time želi da bude od pomoći korisnicima koji ne žele da “kradu” muziku sa interneta, kao i kompanijama koje na nju polažu autorska prava.

iTunes je vrhunac popularnosti doživio krajem 2000-tih, a za njegov uspjeh bila je odgovrna činjenica da je taj servis korisnicima omogućio mnogo bolje organizovanje muzičke kolekciju, brige o porijeklu fajlova.

Pojava Spotifyja predstavljala je udar na dominaciju Applea u ovo polju, ali i tehnološkog napredak kada je streaming u pitanju.

Ostavi komentar

0/300