5 °

max 12 ° / min 3 °

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 12°

Srijeda

04.03.

15° / 11°

Četvrtak

05.03.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediji: Evropska unija ne smije da odustane od Balkana

Foto: Antena M

Region

Comments 0

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Mediji: Evropska unija ne smije da odustane od Balkana

Foto: Antena M

Evropska unija ne bi trebalo da odustane od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla oslabiti umjerene i reformske struje u regionu, ocijenio je britanski list Financial Times.

Prema pisanju tog lista, EU bi mogla da učini istorijsku grešku na Balkanu, jer lideri Unije na samitu u junu treba da odluče o pristupnim pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Odluka treba biti jednoglasna, ali neke članice, poput Francuske i Holandije, oklijevaju s narednom fazom proširenja Unije, navodi FT.

Diskreditacija umjerenih struja

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje eurozone i izbjegavanje mjera koje bi mogle jačati nacionalističke i populističke struje, ali bi se to moglo okrenuti protiv Unije, koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra list.

Navodi i primjer rješavanja spora Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da "odustaje od ultranacionalizma prethodnika".

Narod Sjeverne Makedonije možda će se zapitati hoće li EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomatija i vješto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima.

Takvo kašnjenje bi odgodilo reforme u Sjevernoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to bi moglo oživjeti i makedonski šovinizam, ocjenjuje list.

"Ako vrata EU-a ostanu zatvorena, umjerene struje mogu biti diskreditirane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Sjevernoj Makedoniji, a Albanija ostavljena još da čeka. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma", navodi FT, dodajući da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "velike Albanije".

Uticaj Rusije, Turske i Kine

Britanski list smatra da bi takav scenario dodatno otežao napore za rješavanje problema između Srbije i Kosova i pojačao tenzije između Bošnjaka, Hrvatska i Srba u Bosni i Hercegovini.

"Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano miješanje", dodaje list, navodeći uticaje Rusije, Turske i Kine.

"Oni koji kritikuju proširenje EU-a u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvalitet demokratije i pravne države niža u odnosu na norme EU, ali će povjerenje regiona u Uniju i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo biti umanjeni ako EU na samitu ne uputi pozitivan signal", zaključuje Financial Times.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR