Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vučić: Izjava Selakovića nije prenijeta korektno; Zamolićemo CG da ne usvaja Zakon

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: b92

Reagovao predsjednik Srbije.

Vučić: Izjava Selakovića nije prenijeta korektno; Zamolićemo CG da ne usvaja Zakon

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način prenijeta.

On je dodao da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Selakovića, ukazao da nije gledao emisiju u kojoj je on govorio, već da je vidio samo vijesti na agencijama.

"U regionalnim medijima sam, međutim, vidio neku vrstu hajke. Nijesu na fer način prenijeli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog istoričara“, objasnio je on.

Vučić je, međutim, podsjetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a prije toga su, kaže, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.

„Sa Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili SRJ, i bez ikakvog referenduma prešli sa federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcjepljenja usljed užasno vođenje kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji“, rekao je on.

"Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima“, podvukao je Vučić.

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dvije zemlje i zato molim vlasti ili većinu u CG da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmjeren", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje šta misli o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori.

"Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Vencijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori", istakao je Vučić.

Kaže da je predloženi akt loše rješenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahtjeva.

Komentari

Mrki,

Da nije Mitropolija malo će da naljuti Anfilohija i na ovu konstataciju mora da odgovori.Ako nije Mitropolija onda ni Mitropolit nije Mitropolit.

Đoko Orlandić,

Ovaj otvoreno zagovara ostanak okupatorske SPC u CG. Dodatno, traži da se ne dira "imovina" SPC. Pa kako bi on reagovao da Erdogan "zamoli" da se crkva i imovina u Srbiji vrati na stanje petovjekovne okupacije Otomanske imperije.

Śole,

Ovaj čovjek misli da smo svi ludi i da se ne śećamo koliko je medjunarodna zajednica bila protiv referenduma. I zašto bi Beograd vodio kampanju u CG? Ovaj čovjek ima velike probleme u glavi!

Posgoricanin,

Koja crkva stoji u ustavu CG iz 1905 gospodine Vucicu . Crna gira nikada nije bila zemlja Srpskog naroda jer bi se zvala Srbija i nebi sezvali Crnogorci nego srbi ! Niko nikome ne otima nego vraca ono sto je oteto ! Ako su ovo Srpske Crkve đe su Crnogorsk crve ?

mr,

Nista vi gubili nijeste, jer to nikada nije bilo vase, osim u trenutcima okupacije... Vrijeme provedeno pod vasom okupacijom ili u zajednici sa vama, za Crnu Goru je nepovratno izgubljeno!!!

Ostavi komentar

0/300