15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak

Izvor: Foto: NN

Region

Comments 0

Bošnjaci od međunarodnih institucija zatražili specijalan status za Sandžak

Izvor: Nezavisne novine

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Savjetu Evrope (SE) zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

“Ovu inicijativu već smo uputili državnim organima Srbije i Crne Gore. Specijalan status za Sandžak predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana. Sandžak u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Hasim Mekić. 

Prema Mekićevim rečima specijalni status za Sandžak značio bi efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova susjednih država i naroda na Balkanu. 

Kontrolu granica vršile bi međunarodne snage: BNV traži specijalan status za Sandžak

“Za ovaj projekat je posebno zainteresovan bošnjački narod u Sandžaku čija je politička egzistencija dovedena u pitanje. Republički organi Srbije i Crne Gore više od sto godina na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno vrše vlast. Srbijanske oružane snage nad Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju. Status Bošnjaka i Sandžaka nije riješen nakon raspada Jugoslavije. Bošnjaci ne prihvataju ovakav težak i neizvjestan položaj i ne slažemo se sa postojećim stanjem. Potrebni su nam efikasni zaštitni mehanizmi i institucije, da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka u Sandžaku”, dodao je Mekić. 

Odluka o inicijativi za specijalni status Sandžaka donijeta je na zasjedanju Izvršnog odbora BNV-a 23. maja. Vijeće je nakon toga državni organima Srbije i Crne Gore, predsjednicima, premijerima i predsjednicima skupština dvije države uputilo poziv za dijalog. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR