Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Drugostepena presuda Mladiću naredne godine

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Fonet/N1

Drugostepena presuda Mladiću naredne godine Foto: Screenshot Youtube

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Karmel Ađijus rekao je u intervjuu za Radio Sarajevo da ga duboko zabrinjava što u Bosni i Hercegovini i u Srbiji i dalje postoji kultura upornog negiranja genocida i najavio da se drugostepena presuda Ratku Mladiću može očekivati do kraja 2020. godine.

Ađijus je kazao da je negiranje genocida posebno prisutno u političkom diskursu, medijima, zakonodavstvu i obrazovnom sistemu.

"U ovom trenutku se čak čini da neki lideri i sektori društva ulažu zajedničke napore kako bi aktivno iskoristili to negiranje i protiv toga se mora boriti", rekao je Ađijus i dodao da je borba protiv negiranja genocida ne samo bitka za pravdu, već je od presudnog značaja za bezbjednu, mirnu i naprednu budućnost.

Ađijus je rekao da se još ne zna gdje će nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izdržavati kaznu, a prilikom odlučivanja uzima se u obzir niz informacija, koje uključuju spremnost države da prihvati osuđenika i mišljenje osuđene osobe.

Upitan o tome što se Karadžić u djelovima BiH i Srbije slavi kao heroj i koliko je opasna praksa glorifikacije zločinaca, Ađijus je rekao da je to opasno i da je zgrožen onima koji kao heroje slave osobe koje je sud osudio za genocid, zločine protiv čovječnosti ili kršenje zakona i običaja ratovanja.

On je dodao da će mu kao predsjedniku Mehanizma prioriteti biti da obezbijedi da se preostale sudske funkcije mehanizma, među kojima su ponovno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića odvijaju efikasno i pravovremeno.

Ostavi komentar

0/300