16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drugostepena presuda Mladiću naredne godine

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Region

Comments 0

Drugostepena presuda Mladiću naredne godine

Izvor: Fonet/N1

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Karmel Ađijus rekao je u intervjuu za Radio Sarajevo da ga duboko zabrinjava što u Bosni i Hercegovini i u Srbiji i dalje postoji kultura upornog negiranja genocida i najavio da se drugostepena presuda Ratku Mladiću može očekivati do kraja 2020. godine.

Ađijus je kazao da je negiranje genocida posebno prisutno u političkom diskursu, medijima, zakonodavstvu i obrazovnom sistemu.

"U ovom trenutku se čak čini da neki lideri i sektori društva ulažu zajedničke napore kako bi aktivno iskoristili to negiranje i protiv toga se mora boriti", rekao je Ađijus i dodao da je borba protiv negiranja genocida ne samo bitka za pravdu, već je od presudnog značaja za bezbjednu, mirnu i naprednu budućnost.

Ađijus je rekao da se još ne zna gdje će nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izdržavati kaznu, a prilikom odlučivanja uzima se u obzir niz informacija, koje uključuju spremnost države da prihvati osuđenika i mišljenje osuđene osobe.

Upitan o tome što se Karadžić u djelovima BiH i Srbije slavi kao heroj i koliko je opasna praksa glorifikacije zločinaca, Ađijus je rekao da je to opasno i da je zgrožen onima koji kao heroje slave osobe koje je sud osudio za genocid, zločine protiv čovječnosti ili kršenje zakona i običaja ratovanja.

On je dodao da će mu kao predsjedniku Mehanizma prioriteti biti da obezbijedi da se preostale sudske funkcije mehanizma, među kojima su ponovno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića odvijaju efikasno i pravovremeno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR