Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dodik: U Srebrenici nije počinjen genocid, to je mit poput kosovskog

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: N1

Dodik: U Srebrenici nije počinjen genocid, to je mit poput kosovskog Foto: N1

Predśedavajući Predśedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima, ocijenivši da je u pitanju "mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu".

"Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita", rekao je Dodik u intervjuu koji je objavio banjalučki list "Glas Srpske". 

Povodom poziva iz međunarodne zajednice da se prekine praksa poricanja genocida i da se usvoji zakon o zabarni negiranja genocida, Dodik je rekao da Evropa to traži "zato što nijesu sigurni u tu priču". 

"Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nijesu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju. Ako je bio genocid, nema razumnog čovjeka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom vijeku", rekao je. 

Dodik je rekao da se "strašan zločin desio od strane nekih Srba", ali i dodao da "ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđnog dela, nije nikad bio tačan u broju stradalih". 

"I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto nećemo", dodao je.

Komentari

Montenegrin,

"Strasan zlocin od nekih srba"!!! "Nekih" kojima su generale placali Zvanicno u Beogradu(tamo primali plate),od "Nekih srba" kojima je Srbija poslala iz tri firme autobuse,"Nekih srba"koji su planski bagerima mrtve delociraali na vise mjesta..... Ne shvata mister D, da nema genocidnih naroda!!

štrbina,

A stvarnost je-i Kosovski mit i Srebnački genocid napravili isti - narod otrcana Srbina i srpstva Srbije.

Ostavi komentar

0/300