Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mladić umro nakon rutinske operacije krajnika, šta se dogodilo?

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: index.hr

Mladić umro nakon rutinske operacije krajnika, šta se dogodilo?

Mmladić(19) preminuo je prošle sedmice u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika.

Iako je operacija prošla dobro, mladić je preminuo dva sata kasnije.

"Mogu potvrditi da je došlo do smrti pacijenta nakon operacije tonzil-lektomije, što samo po sebi predstavlja neočekivani i neželjeni događaj u samoj bolnici'', rekla je za Dnevnik.hr direktorica OB Šibenik Sanja Jakelić.

Obdukcija je pokazala je da je mladić umro od otkazivanja rada srca i pluća. Sat vremena je trajala reanimacija, ali bezuspješno.

Istražuje se šta je tačno pošlo po zlu, između ostalog, i unutrašnjom bolničkom kontrolom. Direktorica bolnice poručuje da će se do kraja sedmice znati više detalja. Zasad se zna da se mladić nakon 15-minutne operacije probudio, a nepuna dva sata poslije je umro.

Poznati hrvatski anesteziolog s 35 godina rada u struci, stoga, ne sumnja u rad anesteziologa.

''Oni nikad ne djeluju trajno. Ako se pacijent uspio probuditi, bio je svjestan, što sam čuo da se desilo, to govori da je doza anestetika i način anestetike bio u redu'', kaže prof. dr. sc. Ino Husedžinović, stalni sudski vještak za anesteziologiju i intenzivnu medicinu.

No, Husedžinović kaže da je, uprkos silnom oprezu, i u svojoj karijeri nailazio na neobične i nepredvidive slučajeve. ''Sjećam se slučajeva da su se dešavale i rupture, mikroaneurizmi u mozgu za koje se nije znalo da postoje, da su se javljali fatalni poremećaji ritma zbog nekakvih infekcija'', rekao je Husedžinović.

O cijelom je slučaju obaviješteno i Ministarstvo zdravstva, pa se u šibenskoj bolnici uskoro može očekivati i inspekcija.

Ostavi komentar

0/300