9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uručene zahvalnice učesnicima antropometrijskih mjerenja u 2017. godini

Ostalo

Comments 0

Uručene zahvalnice učesnicima antropometrijskih mjerenja u 2017. godini

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore uručio je danas zahvalnice predstavnicima sportskih kolektiva i sportistima koji su učestvovali u projektu dijagnostikovanja u sportu u toku 2017. godine. Na svečanosti koja je organizovana u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore predstavljen je i projekat dijagnostikovanja studentske populacije, koji će Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ove godine realizovati sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim i kulturnim centrom.

Pozdravljajući učesnike skupa, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je da je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje jedna od organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, koja se značajno ističe kada je primijenjeni i razvojni naučno-istraživački rad u pitanju.

„Uprava Univerziteta Crne Gore aktivno podržava sve naučno-istraživačke aktivnosti i projekte, i sa posebnim zadovoljstvom ističe i današnji primjer - projekat dijagnostifikovanja u sportu, utemeljen na antropometrijskim mjerenjima vrhunskih sportista u zemlji i regionu, koju je realizovao Centar za dijagnostiku u sportu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, radi stvaranja reprezentativne baze podataka za naučno-istraživački rad i za optimalno planiranje trenažnog i pripremnog procesa za sportiste“, rekao je rektor.

Prema njegovim riječima, naučno-istraživački rad u sportu, odnosno uspješan transfer naučnih rezultata u sportsku praksu, značajno doprinosi razvoju stručnog i ciljnog djelovanja u sportu, razvoju tehnologije sportske pripreme, razvoju sportskih talenata itd. „I uopšte omogućava podizanje kvaliteta rada u sportu i postizanje zapaženih sportskih uspjeha.“

Rektor je ohrabrio i podržao sve dalje aktivnosti istog i sličnog karaktera, jer je siguran da zajedničkim snagama, upravo na ovaj način, tj. dodatnim jačanjem veza između sportske nauke i prakse, se mogu unaprijediti naše sportske aktivnosti i rezultati. On je pozdravio i aktivnosti u okviru projekta koji je najavljen, a odnosi se na dijagnostikovanje fizičke aktivnosti studenata i njihove tjelesne kompozicije kao značajnog faktora u prevenciji preuhranjenosti i gojaznosti kod mladih ljudi u Crnoj Gori.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović kazao je da ta univerzitetska jednica prednjači u naučnoistraživačkim aktivnostima kada su u pitanju društveno-humanističke nauke na Univerzitetu Crne Gore.

On je rekao da Fakultet u 2018. godinu ulazi sa velikim očekivanjima kada je dijagnostikovanje studentske populacije u pitanju.

„U saradnji sa Studenstkim parlamentom Univerziteta Crne Gore namjeravamo da testiramo kompletnu studentsku populaciju kada je fizička (ne)aktivnost i tjelesna kompozicija u pitanju i na taj način, prvi put prikupimo pouzdane podatke o stanju na terenu kod ove vrlo osjetljive populacije, ali i omogućimo svakom pojedinačnom ispitaniku da se upozna sa svojom trenutnom tjelesnom strukturom i fizičkim sposobnostima“, objasnio je dekan Popović.

Po završetku projekta, kako je dodao, bićemo u mogućnosti da predložimo i resornim državnim organima konkretne preventivne mjere koje bi trebalo preduzeti kada govorimo o savremenim nezaraznim bolestima, kao što su preuhranjenost i gojaznost.

„Na taj način bi u konktretnom smislu, kroz navedeni projekat, povezali ishode naučnoistraživačkih aktivnosti koje se realizuju na našem Univerzitetu sa konkretnim potrebama na terenu, a koje bi dovele do značajne uštede, prije svega u oblasti medicine i dale pun smisao našeg postojanja“, rekao je dekan Popović.

Predsjednica Studenstkog parlamenta Sara Arianna Serhatlić kazala je da krovna studentska organizacija želi da doprinese kvalitetnoj implementaciji projekta svojim učešćem, informisanjem i animiranjem studenata na 19 univerzitetskih jedinica u četiri grada - Nikšiću, Podgorici, Kotoru i na Cetinju.

„Veliki odziv studenata je veoma značajan jer će na taj način rezultati testiranja biti reprezentativni i uvjerljivi, a takođe, biće omogućeno da se predstave u Crnoj Gori, ali i izvan granica granica naše zemlje“, navela je ona.

Serhatlić je rekla da u Studentskom parlamentu vide naučnoistraživačku komponentu na Univerzitetu Crne Gore kao veoma značajnu u boljem pozicioniranju univerziteta na širem evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Izvršni direktor Univerzitetskog sportskog i kulturnog centra Miloš Pavićević kazao je da ta ustanova dijeli ciljeve Univerziteta, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Studentskog parlamenta da što veći broj studenta prođe testiranje.

„Naša želja je da u Centru ponudimo kapacitete koji će razviti dodatno Dijagnostički centar Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje“, naveo je on, i podsjetio da je Centar aktivno učestvovao u pripremi testiranja koja su, između ostalog, realizovana i u dvorani tog objekta.

U toku 2017. godine nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje obavili su 41 antropometrijsko mjerenje, a testirani su pojedinci, klubovi i reprezentativne selekcije iz zemlje i inostranstva različite životne dobi.

Zahvalnice dijelu testiranih kolektiva i pojedinaca uručili su rektor prof. dr Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica.

Zahvalnice su dodijeljene predsjedniku Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanu Simonoviću, generalnom sekretaru Rukometnog saveza Crne Gore Emiru Bešliji u ime muške juniorske i ženske kadetske i seniorske rukometne reprezentacije, generalnom sekretaru Košarkaškog saveza Crne Gore Petru Popoviću u ime mlade, juniorske, kadetske i seniorske košarkaške reprezentacije, Vladimiru Gojkoviću u ime muške seniorske vaterpolo reprezentacije, Miroslavu Pekoviću u ime muške kadetske vaterpolo reprezentacije, Ivanu Boškoviću u ime Odbojkaškog saveza Crne Gore i Bošku Draškoviću u ime mlade bokserske reprezentacije.

Zahvalnice su uručene i Veliboru Boškoviću u ime Fudbalskog kluba Budućnost, Nikoli Jovoviću u ime Fudbalskog kluba Sutjeska, Vladanu Vujoviću u ime Fudbalskog kluba Mladost, Draganu Đurđevcu u ime Ženskog rukometnog kluba „Levalea“, kao i sportistima Kristini Rakočević, Slađani Perunović, Nikoli Gardaševiću i Jovani Peković.

Mr Ivan Vasiljević sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje kazao je da je bez fiziologije, sportske medicine, a posebno bez dijagnostike u sportu, danas nezamislivo se baviti sportom.

„Dijagnostika u sportu je fundamentalna nauka koja je pokretač svih vrhunskih rezultata i svaki ozbiljni kolektiv i sportista bi morao da koristi neku vrstu dijagnostičkih alata za testiranje, mjerenje, evaluaciju i za ono što je primarno za kreiranje trenažnog procesa i određivanje ciklusa u svakom sportskom treningu“, rekao je on.

Vasiljević je naveo da je dijagnostika u sportu veoma bitna prilikom rada sa mlađim sportistima, jer su ta mjerenja veoma važna zbog usklađenosti rasta i razvoja kako mišićnog, tako i masnog i koštanog tkiva jer uslijed nestručnog rada može doći do fatalnih i trajnih posljedica po lokomotorni aparat i do promjena metabolizma mladih ljudi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR