Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Šapčanin Atanasije i Sveti Vasilije

| Postavio/la: Milena Aprcović

Šapčanin Atanasije i Sveti Vasilije

Piše: Darko Šuković

Bezobrazluk, manipulacija i neznanje, trojedini je komunikacioni model, što ga državne, partijske i medijske armije (veliko)srpstva primjenjuju radi istjerivanja istine, logike i crnogorstva iz Crne Gore! Nije srednji vijek, ali vonja na egzorcizam i višak "sile i opačine". Od savremenih sadržaja tu je narativ o ugroženosti i prijetnja žestokim uzvraćanjem. Zvuči poznato, zar ne?

Popovi i političari, reklo bi se, ponovo mućkaju koktel iz 90-ih! Iste snage, istim sredstvima, na istoj ideologiji, spremaju se za posljednju bitku. S vjerom da će predominacijom u propagandi i parama zadobiti puk i pobjedu. Cetinjski manastir i Ostrog, dva kamena temeljca Crne Gore, strateški su označeni kao međaši projekta koji se ne miri sa Badinterovim granicama Srbije. I kao, oprosti im Bože, svetinje u koje treba useliti kult Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

Kakva galerija likova čeprka po površini crnogorske prošlosti i kvoca o kapitalnim istorijskim pitanjima! Ministri, prvosveštenici, poslanici, istoričari, novinari... Većina, ne razlikuje vladiku Danila i knjaza Danila. Više znaju o Sijuksima i Apačima, nego o Cucama i Bjelicama. Bez mape ne bi od Biljarde stigli do Bajica. Prije su čuli za Top hil i Trokadero, nego za Grahovac i Vučji do. Za "Gorski vijenac" im treba prevodilac, kažu da idu u "Pljevlje" i da su bili u "Tuziju"... Ukratko, Crnu Goru poznaju koliko Tibet, a razumiju i manje.

E, bulumenta takvih, razvikuje verziju crnogorske istorije, u kojoj Amfilohije farba činjenice kao uskršnja jaja. Koje, nakon toga, više vonjaju na amonijak, nego što liče na stvarne događaje. Lakše je izabrati najbolje "zakucavanje" u NBA ikad, nego najveći falsifikat što su ga, samo u posljednjih mjesec dana, izgovorili ili napisali "stručnjaci" za nacionalno i crkveno pitanje u Crnoj Gori. A, svi staju u jedan - da je ova SPC, ista ona CPC iz vremena Crne Gore Petrovića i ranije. Samo što je registrovana u Beogradu, a ne na Cetinju. Bitno je da je račun ovđe, iako ne plaća PDV.

Samo je logika, pod čizmom pristalica škole prirodnog prava Srbije na Crnu Goru, u gorem položaju od istorijskih činjenica i savremenih interpretacija. Potraga za razumom u Irinejevom regionalnom konceptu srpstva, u vapajima Predraga Markovica zbog posthumnih duševnih bolova kralja Nikole, u Vučićevim aspracijama da ustanovi institut prekograničnog veta... još nije dala rezultate. Njihova crnogorska istorija nije preskočila onu koju, kao kolektivni čin, ispisuju na tribinama "delije" i "grobari". Uzgred, izgleda da je konsenzus u srpstvu moguć samo povodom Crne Gore. Čast izuzecima...

Teško je, u tako bogatoj konkurenciji, izabrati ludilo nad ludilima.

Zapravo, bilo je teško, dok se sa govornice, ispred Hrama u Podgorici, u subotu, nije oglasio Atanasije Jevtić, penzionisani episkop i nikad umirovljeni ratni huškač. I to ne stupidnom izmišljotinom da je vino "Vladika" nazvano po njemu, nego prijetnjom da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog odnijeti u Mrkonjiće, rodno selo sveca, ako crnogorska vlast "naljuti nas Hercegovce" i ne ustukne pred prijetnjama i kletvama SPC!

Zašto je taj Šapčanin koji se lažno izdaje za Hercegovca, zaslužio da postane kodno ime površnog znanja i dubokog nerazumijevanja Crne Gore?

Zato što je "devet krvavih ostroških dana" epicentar crnogorskog junaštva i spremnosti na odbranu svojih svetinja. U toj odbrani Ostroga od desetine puta brojnijeg neprijatelja, u nadnaravnom herojstvu odreda Katunjana, predvođenih velikim vojvodom Mirkom Petrovićem, nalazi se ono što Atanasije i oni u čije ime prijeti, nikad neće stvarno razumjeti. Kako, uostalom, da ljubitelj lika i djela ratnih zločinaca spozna da u crnogorskom dnk stoji čast, tamo đe je kod drugih zapisan strah.

Portparol Atanasije slabovidac, vijek i po kasnije, prijeti Crnoj Gori onim što ni Omer paša Latas nije uspio da ispuni! Ne prihvata činjenicu da ovo više nije Crna Gora u kojoj se grobovi Petrovića mogu razvaljivati i njihove kosti šutirati, a mošti sveca vozikati i koristiti u antihrišćanske svrhe. Hegel bi rekao, utoliko gore po Atanasija.

Novak Kilibarda je, tokom tranzicione faze političkog osvješćivanja, često citirao banjansku sentencu: ako smo braća, nijesu nam kese sestre. Pitanje srpsko-crnogorskog bratstva odavno je smorni, guslarski motiv i malo koga motiviše na akciju, ako i kese nijesu u igri. Mobilizacija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti je, prije svega, pokušaj da se sačuva visokoprofitabilna monopolska pozicija "kompanije SPC" u Crnoj Gori. Ideološki talambasi, nesumnjivo, gode ušima i duši ceremonijalmajstora, ali je njihova osnovna funkcija da zagluše zvuk srebrenjaka koji se slivaju u crkvenu kasu. Zato Atanasijevu najavu treba staviti u biznis kontekst, da bi se pravilno razumjela.

E, pa nijesu Katunjani ginuli pod Ostrogom i spasili mošti sveca vođeni najuzvišenijim motivima, da bi ga Šapčanin danas ponio i na novoj lokaciji unovčio stari kult. Ali bi, ukoliko želi da opere barem promil svojih grehova, mogao da ponese, đe mu je volja, sve one skalamerije što ih je oko manstira , na sramotu institucija države Crne Gore, divlje izgradio neimar Amfilohije. To bi bilo sasvim u duhu istorijske pravde i predloženog zakona.

Komentari

Terazijski,

Vladika Atanasije je Hercegovac, to sto je rodjen u Sapcu ne menja njegovo poreklo, mogao je da bude rodjen u Brazilu. Vasilije Ostroski je bio Mitropoli Zahumski. SRBIN iz srpske Hercegovine iz sela Mrkonjici.

Banja Kaluđerović,

U vrh glave! To je TO!

Bosiljka,

@Duško, Zagadjivati Crnogorsku televiziju spodobom kakav je Vučićević bilo bi ravno ekološkoj katastrofi! Stoga molim da poštedite crnogorsku javnost od takvih likova

gost,

Ne smrde Amfilohijeve "cinjenice" na amonijak, no na sumpor, moj Darko... Aj da vidimo oce li vlast istrajat u ovome sto je deklamovala kao naum. Mada ima istine i u onome sto Pustahija kaze - u EU ocito necemo tako brzo a moramo se pravit kao da je sve OK - pa dako se obracunaju sa unutrasnjim zlom

ja,

bravo g. Šukoviću! po ko zna koji put! samo da se ne uznesemo, ka oćemo, jer ovi ljudi iz vlasti su im sve dozvolili, i pomogli da sve urade kako su i uradili. već ste pominjali iznošenje i krađu, opet će im uhljebi iz ove vlasti pomoći da nam pokradu sve! bojim se da će se to i desit.

Dhdhdhdh,

@Ratko, iznijeli su sve iz muzeja na Cetinju, ne znam imaju li vise sto! Ko ce odgovarsti za 2000 predmeta koji dokazuju crnogorski nacionalni identitet!? Nista slucajno nije izneseno! Taj koji je nalogodavac i te kako je sa namjerom to ucinio... I, evo, 20 godina se navodno ne zna da se iznos...

Zone,

Često sam mislio da treba sve završiti odmah i sad. Skoro uvijek sam se uvjerio da je dobro što smo pričekali. Ako ja i ne dočekam, Crna Gora će biti zaokružena i napravljena bez ispaljenog metka i bez krvi medju braćom. Eto samo da nije krao i namještao poslove najbesposobnijima medju nama ????

Glok,

@Принц Павле,svi koliko vas je bilo, mogli ste stati pod jedan veci sator ahhaaaahahahaaaaaaa

Boško Agram,

Gleda sam Predraga Markovića na RTS kako kuka o Kralju Nikoli i kostima koje se vrte u grobu. Ne da je zasmrđelo, kroz monitor sam ośetio. Skoro kao kad je Bazdulj bazdio o CG jeziku a voditeljka ga uz osmijeh dopunjavala, upljuva se jadan sav. Ta zloba koja izbija iz Srba... klali bi nas kao ništa.

Đoko Orlandić,

@Принц Павле, Ovaj napisa da je na "Trojičindanskom saboru"(mada Crnogorci ne znaju što je to) bilo pola Crne Gore. Na svakoj sahrani babe u Crmnici, koja nema ni roda ni poroda, više se okupi duša no tog dana u Podgorici. Lažu o broju da hrabre i osokoljuju Pukovnika i prave lažnu sliku za Srbiju.

Ostavi komentar

0/300