12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Male laži velikog srpstva

Stav

Comments 5

Male laži velikog srpstva

Izvor: Pobjeda

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Piše: Draško Đuranović

Velja je muka udarila na oca Velibora, od časa kada se u petak završila sjednica Venecijanske komisije, a mišljenje usvojeno gotovo jednoglasno.

Prvo je dr Džomić ustvrdio da Venecijanska komisija nije dala pozitivno mišljenje i da Vlada Crne Gore i režimski crnogorski mediji prosto – spinuju. Tačnije, prave se da su zadovoljni mišljenjem, a u osami, eto, rone suze jer im nije prošlo ,,otimanje imovine SPC“.

Pritom, nije ni pokušao da objasni zbog čega je – ako mišljenje nije u skladu sa intencijama vlasti u Crnoj Gori- predstavnik Srbije u Komisiji glasao protiv. Nije, valjda, srpska država u Veneciji izdala srpsku crkvu?

"Sačekaćemo da se pojavi mišljenje, pa ćete vidjeti da sam u pravu", poručio je protojerej-stavrofor, ključni pravnik Mitropolije cetinjsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Došao je poneđeljak i osvanulo je Mišljenje Venecijanske komisije. Oglasio se ponovo dr Džomić. Sad veli otac Velibor da je bio u pravu; kaže da su iz SPC ,,istinu zborili“ i da nije bilo ,,saglasnosti Venecijanske komisije za jednostrano preknjižavanje imovine crkava I vjerskih zajednica“.

U prevodu: u Veneciji je srpska crkva ,,pobedila“, a crnogorska vlast izgubila boj.

U tom slučaju bi valjda dr Džomić, kao prvi pravnik-junak SPC, trebalo da bude neki novi Sveti Đorđe koji je mučenički stradao boreći se protiv progona hrišćana, u ovom slučaju valjda Amfilohijevih justinijanaca.

U realnom životu, dr Džomić nije izdahnuo, niti se baš velikomučenički borio. Samo je umrla njegova ,,istina“. Jer, nikakvo "jednostrano otimanja imovine" nije ni bilo planirano, u prvobitnom Nacrtu zakona, niti u kasnijim amandmanima. O tome svjedoči I dopis Vlade Crne Gore Venecijanskoj komisiji od 17. juna, u kojem se taksativno sugerišu pojašnjenja pojedinih tačaka Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

U tim pojašnjenjima pojedinih članova Prijedloga zakona (između ostalih: 57, 58, 66, 67) preciziraju se pravni principi o imovini, način dokazivanja vlasništva, pozivajući se na pravne propise i sudsku praksu Crne Gore.

I kaže se, u stavu Vlade, da ,,posjed koji se ne temelji na zakonu i dobrim namjerama (bona fides), već na sili, prevari ili zloupotrebi povjerenja (Vis, Clam et Precario) ne predstavlja valjanu osnovu za vlasništvo kroz posjed (usucapio; presciptio longi temporis). Ne samo to, naglašava se da u skladu sa crnogorskim propisima, kao što su Zakon o imovini I Zakon o državnoj imovini, kao i sudska praksa Vrhovnog suda Crne Gore - ,,takvo vlasništvo putem posjeda (usucapio) nije moglo, niti može predstavljati valjani osnov za sticanje privatnog vlasništva“.

Upravo ovakva formulacija, koju je Vlada Crne Gore predložila pojašnjavajući pojedine odredbe, ušla je u tekst Mišljenja Venecinske komisije! I to uprkos žestokom, ali usamljenom, protivljenju dr Čedomira Backovića, člana VK iz Srbije.

E, sad, da li je dr Džomić pogrešno informisan od izvora (čitaj: Backovića) ili prosto ne želi da prihvati realnost?

Svejedno. Mišljenje Venecijanske komisije, kao i dokumenta Vlade Crne Gore, dokazuju da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije pobijedila u ratu za istinu u Veneciji i nije uspjela da sačuva imovinu koju je crnogorska vlast htjela ,,nepravedno da otme“.

Istina je sasvim drugačija: u Veneciji je samo smrtno stradala laž koju su sveštenici SPC proturali ovih nekoliko dana.

A porijeklo imovine će tek morati da dokazuju pred crnogorskim sudovima. Baš kao što su se, u vrijeme restitucije, pojavljivali na ,,svojim“ sudovima u Srbiji. Tamo su im uglavnom ustupali imovinu na krišćenje. Ko zna, možda im u Crnoj Gori sudovi budu naklonjeniji? Nažalost, nije to tako nerealno: do sada je SPC u sudskoj prasi bila uvijek povlašćena strana. Biće, dakle, prilike dr Džomiću za novo mučeništvo, ovdje mu može biti bolje nego prije neki dan u Veneciji.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Zoombull

Ima mi da se zacudimo sta je toga prepisano na SPC. Isto tako ima da se krstimo, i to ne lijevom rukom nego sa petom, kada se vide osnovi upisa. Trebalo bi svakoga iz administracije ko je u tome ucestvovao najostrije sankcionisati.

GRAĐANSKI

Kad gođ ''tamo oni'' potrebuju, da se neko za nekoju ''tamo njihovu'' srbaljsku stvar - bori do potonje kapi krvi ili poti (znoja) a protivu Crne Gore - vazda i to ''lako'' nađu nekojega odvašnjega otpadnika, prodatu dušu i nesoja,

GRAĐANSKI

poput (ovi put) ovoga nesretnjega dr Čedomira Backovića, člana VK iz Srbije! Neće ti to na sretnje izist Backo'iću-Zastiđe'iću!