Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kako oni koji ne priznaju državu mogu da postanu partneri u pregovorima sa institucijama koje negiraju?

| Postavio/la: Antena M

Kako oni koji ne priznaju državu mogu da postanu partneri u pregovorima sa institucijama koje negiraju? Sa jednog od okupljanja ispred hrama u Podgorici

Piše: Žarko Dragićević, književnik i publicista

O čemu razmišlja Mitropolija crnogorsko primorska i Episkopski savjet:

-poslije odluke suda u Strazburu u korist Države Crne Gore, a u jednom od sporova koji je analogija, svih ostalih slučajeva na koje Mitropolija SPC ima primjedbe?

-poslije odbijanja da se po važećem zakonu Crne Gore registruje u javnom registru-vjerskih zajednica?

-poslije nezakonskog katastarskog upisa,narodne i državne imovine (seoske i plemenske crkve i hramovi) na lično ime Mitropolita, SPC i eparhija čije se crkvene nadležnosti proširuju na teritoriju Republike Srbije i Republike Srpske?

(posljedica takvog upisa je da bi u preko 50 slučajeva u kojima je Mitropolit upisan kao vlasnik, u doglednoj budućnosti građani i Država Crna Gora nužno morali da vode sudsko parnični spor sa porodicom Radović, oko dokazivanja vlasništva, po zakonima CG)

-poslije protestnih okupljanja u organizaciji prosrpskih nacionalnih i građanskih partija (Demokratski Front, SNP, Ujedinjena CG, Prava CG i manje partije sa srpskim predznakom) kao i logističku podršku kulturnih srpskih institucija i lokalnih vlasti u gradovima gdje ove partije koaliciono vrše vlast, koji su ujedinjeni u antidržavnom i protiv zakonskom djelovanju, protiv državnog i teritorijalnog suveriniteta, protiv državnih simbola himne, zastave i službenog jezika, utemeljenog i proizašlog iz linvističkih pravila srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog jezika, a čija je osnova govorno područje od Nikšića do Dubrovnika, posebno jer je ekavica koja je službeno pravilo u Srbiji, koja prisvaja ijekavicu koju ne koristi niti u službenom, niti u svakodnevnom govoru,a koja se isključivo govori, u Crnoj Gori, većinski u Hrvatskoj i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost)?

-Šta je sa vjerskim pravima 40% pravoslavnih građana crnogorske nacionalnosti, koji Mitropoliju tradicionalno doživljavaju kao svoju, ne negirajući  religijska prava drugima, a ne podržavaju antidržavnu politiku Mitropolita i episkopskog savjeta?

(Mitropolija crnogorsko primorska, nacionalistički srpski politički, kulturni i institucionalni subjekti, potpomognuti i latentno građanskom partijom Demokrata CG, su kreatori okupljanja, t.k.z. vjerske profilacije, a suštinski politički određeni u cilju izazivanja anarhizma kao modela van institucionalne borbe protiv Države CG.

Mitropolija ne navodeći stvarne razloge protesta, neupućene građane inficiraju lažnim vijestima “o otimačini” a podržani od zvaničnih institucija Srbije, SPC, srpskih medija i militantnih desničarskih krugova, bez razlike koriste ista sredstva pritiska, medije, mreže, za okupljanja, kroz milione SMS poruka  ,WhatApp, FB, Viber i Instagram mreže, podižu tenzije, prijetnje, plasiraju “lažne vijesti”, pozive za proteste šalju nasumično, čime uznemiravaju većinski broj građana koji su legalisti i ne podržavaju propagandnu torturu, kao način vanstitucionalnog djelovanja, a ako se uzme u obzir da su politička nacionalna manjina i vjerski manipulatori, uzurpirali ulice crnogorskih gradova, sigurno je da primjenjuju model “Političko-nacionalnog Aparthejda” nad građanima CG). 

O čemu razmišlja Mitropolit i episkopski savjet, kada znaju da je na protestima članstvo i biračko tijelo pomenutih političkih grupa, koje izvode maloljetnu djecu i porodice na proteste, kao zaštitu od reagovanja organa reda na provokacije, iako se radi o skupovima visokog rizika?

Zašto se protesti, ako su vjerski ne održavaju u crkvama i crkvenim dvorištima, koji su namijenjeni za vjerske obrede i skupove?

Da li su ”vjerski protesti” legalni po zakonu o javnim okupljanjima, kada imaju jasne političke poruke, o smjeni vlasti, o povlačenju priznanja Kosova  članice UN, negiranje crnogorskog naroda, okultnim zastrašivanjem-prokletsvima i nepriznavanje državnih simbola i jezika?

Da li su skupovi antidržavnog i antizakonskog karaktera, vjerski, kada ih kordiniraju poslanici nacionalne srpske opozicije, institucije Države Srbije, ekonomsko interesni crkveni lobi SPC, (poznat po prodaji crkvene imovine na 99 godina na više mjesta u CG, poznati po restoranima brze hrane, prodavnicama crkvene bižuterije, manipulatorima u privatizaciji grafičkog preduzeća “Kole” Nikšić, prenos vlasništva većinskog dijela imovine na Maloj Plaži u Ulcinju, ugovor poznat samo Crkvi, kao i ljetovanjima kompletnih svešteničkih porodica u objektima Crkve, bez prijave boravka, bez plaćanja ikakvih nadoknada državi, postajući tako ljetovalište činovnika Srpske pravoslavne crkve, poznati i kao vlasnici građevinske mehanizacije (na svoje i privatna imena), čime u neravnopravan položaj dovode pravna lica i preduzeća građevinske struke)?

Odgovor na pitanje čemu protivljenje Zakonu i protesti, čemu pokušaj izazivanja građanskih sukoba, čemu promovisanje desničarskog nacionalizma jasan je:

Mitropolija crnogorsko primorska ne može da prihvati pravni legalizam i pravno utemeljeni institucionalizam, jer njeno nekontrolisano političko, ekonomsko i nacionalističko djelovanje (iz greške u grešku) u posljednjih 30 godina, se uvodi u pravne i zakonske norme Ustava i države, a sa tim nestaje mogućnost zloupotreba i manipulacija, vjerskom pripadnošću i osjećanjem građana, a umanjuje društvena destrukcija i mogućnost uticaja na unutrašnju i međunarodnu politiku CG.

-Institucije CG u zakonskim okvirima nužno treba da definišu prirodu skupa i da, shodno tome, odobre i odrede mjesta za okupljanje.

-Pokrenu zakonski postupak informativnih obavještenja o prirodi i namjeri, neprikladnih antidržavnih istupa i političkih izjava na konfesionalnim skupovima.

-Reagovanje kroz “NOTA DISAGREEMENT”- Nota Nesaglasnosti sa miješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore i neprikladan govor o crnogorskoj manjini u Srbiji, koju je nužno uputiti ministru inostranih poslova i potpresjedniku Vlade Srbije.

-Javnosti (domaćoj i međunarodnoj) učiniti dostupnom istinu o stvarnim razlozima organizacije protesta, a na specijalnoj konferenciji za štampu svih domaćih i međunarodnih medija.

(istovremeno odštampati materijal-flajer, koji objašnjava stvarnu prirodu problema i distribuirati građanima CG). 

Na taj način će Mitropolit i Episkopski savjet razmišljati o odbrani, a ne o obmani od javnosti, inficirane “neistinitim činjenicama”o prirodi protesta.

Komentari

CG1,

Zašto CG šuti pred pokušajem ponovne okupacije od strane spc i Srbije!??! U tekstu sve rečeno što je trebalo objaviti.I ako cijeli svijet vidi i zna šta srbija pokušava,samo ne znaju naši izrodi,prodane duše,kao i krvoloci,kad bi im moglo biti,pipun,mandić,ono medojevića i njima slične bagre.VJEČNA

dr,

Cestitke autoru. I sam naslov govori sve. Hvala.

Ostavi komentar

0/300