9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terorista s Novog Zelanda tvrdi da je ubijao zbog djevojčice Ebe, evo ko je ona

Svijet

Comments 0

Terorista s Novog Zelanda tvrdi da je ubijao zbog djevojčice Ebe, evo ko je ona

Izvor: Index.hr

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Napadač na džamije u gradu Krajstčurču na Novom Zelandu ubio je najmanje 49 ljudi, a više od 20 je ranjenih, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija.

Uhapšeno je četvoro ljudi, a među njima je i terorista koji se na društvenoj mreži Facebook, dok je uživo prenosio početak napada, predstavljao kao Brenton Tarant, 28-godišnjak iz Australije.

Objavio manifest

Osim profila na Facebooku, bio je i korisnik Twittera, sada je taj korisnički račun uklonjen te je na toj društvenoj mreži objavio fotografije oružja, ali i poveznicu na svoj manifest.

Smatra se kako je Tarant na 73 stranice napisao protivimigrantski manifest u kojem je objasnio ko je on i razloge svojih postupaka, piše The Telegraph.

Kao jedno od glavnih opravdanja za napad Tarant je u manifestu naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017. Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom gazio po ljudima i ubio četvoro. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamista.

"Nisam više mogao ignorisati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu se ignorisati", napisao je.

Ko je Eba Akerlund?

Eba, koja je bila djelimično gluva, nestala je nakon što se Uzbekistanac Rakhmat Akilov ukradenim kamionom zabio u grupu ljudi u Stokholmu. Nakon napada njeni roditelji su na društvenim mrežema objavili njene fotografije kako bi je pokušali pronaći. Ubrzo se pojavila informacija da je djevojčica poginula u napadu.

Eba je u manifestu napadača s Novog Zelanda pomenuta više puta.

"Eba je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Eba. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt nagnala me da učinim ovo", napisao je napadč.

Otac djevojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorista s Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.

"Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje s imenom moje kćeri na njemu. Kada ćemo, kvragu, napokon moći tugovati u miru", kazao je za Daily Beast.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR