Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Da li je polubrat Kim Džong Una bio saradnik CIA?

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Beta

Da li je polubrat Kim Džong Una bio saradnik CIA? Foto: Beta/AP

Južnokorejske službe bezbjednosti danas nijesu mogle da potvrde izvještaj da je polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una bio saradnik CIA i da je u Maleziju putovao da bi se sastao sa vezom u američkoj obavještajnoj službi prije nego što je 2017. ubijen.

Zvaničnici južnokorejske obavještajne službe i ministarstva za ujedinjenje su rekli da ne mogu da potvrde informacije koje je juče prenio Vol strit džurnal.

Taj list je kao izvor naveo neimenovanu "osobu upoznatu s tim stvarima".

Za inostrane vlade i medije je veoma teško da provjere informacije koje se tiču Sjeverne Koreje i članova tajnovite vladajuće porodice jer Pjongjang strogo nadzire posjetioce i ograničava stanovništvu pristup informacijama.

Inostrani mediji su do sada više puta objavljivali navodno tajne podatke o Sjevernoj Koreji dobijene od raznih izvora da bi se one kasnije pokazale kao netačne ili nepotpune.

Vol strit džurnal je prenio da se Kim Džong Nam nekoliko puta sastao s operativcima CIA, ali gotovo svi detalji njegovih veza s tom agencijom ostaju nejasni.

Sama CIA još nije komentarisala.

Kim Džong Nam je ubijen 13. februara 2017, kada su ga dvije mlade žene poprskale nervnim agensom VX na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Optužnice za ubistvo protiv tih žena su ranije ove godine odbačene.

One su bile optužene za saradnju s četvoricom Sjevernokorejaca za koje je tužilaštvo tvrdilo da su napustili Maleziju na dan ubistva.

Advokati žena su naveli da su one bile pioni u političkom ubistvu jasno povezanom sa sjevernokorejskom ambasadom u Kuala Lumpuru.

SAD i Južna Koreja su za ubistvo okrivili Pjongjang, ali sama Malezija to nikada nije zvanično učinila.

Kim Džong Nam je bio najstariji član trenutne generacije vladajuće severnokorejske porodice i mogao je biti vidjen kao pretnja vladavini Kim Džong Una.

Ostavi komentar

0/300