22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

22° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predsjednik Rumunije pozvao EU da doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

Predsjednik Rumunije pozvao EU da doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji

Izvor: Beta-AP

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis pozvao je danas Evropsku uniju da hitno doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji, pogođenoj političkom krizom i borbom za vlast.

U pismu presjednicima Evropskog savjeta i Evropske komisije, Donaldu Tusku i Žan-Klodu Junkeru, Johanis je upozorio da je Moldavija "suočena s veoma ozbiljnom ustavnom i političkom krizom" koja bi mogla da destabilizuje region.

"Apelujem na vas da hitno utvrdite, zajedno s članicama EU, konkretna sredstva za izlazak iz trenutne situacije u Moldaviji i za pronalaženje rješenja putem pregovora, na osnovu vrijednosti i načela Evropske unije", naveo je Johanis u pismu Tusku i Junkeru.

Rumunija dijeli zajednički jezik i bliske istorijske i kulturne veze s Moldavijom, u kojoj dvije rivalske političke struje tvrde da su na vlasti i jedna drugu optužuju za uzurpaciju vlasti.

Šef moldavske policije Aleksandru Panzari otpusio je ranije danas šest policajaca koji su javno podržali novu koalicionu vladu premijerke Maje Sandu. Panzari je lojalan prethodnoj vladi koja odbija da preda vlast.

Vlada Maje Sandu formirana je prošlog vikenda poslije više mjeseci političke blokade koja je uslijedila poslije izbora u februaru.

Međutim, do tih izbora vladajuća Demokratska stranka, koju kontroliše moćni oligarh Vladimir Plahotnjuk, odbija da prizna poraz, a podršku joj pruža Ustavni sud Moldavije.

Sandu je upozorila Panzarija da će se i on i svako ko opstruiše novu vladu suočiti s pravnim posljedicama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR