Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Predsjednik Rumunije pozvao EU da doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: Beta-AP

Predsjednik Rumunije pozvao EU da doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji Foto: Beta

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis pozvao je danas Evropsku uniju da hitno doprinese smirivanju tenzija u Moldaviji, pogođenoj političkom krizom i borbom za vlast.

U pismu presjednicima Evropskog savjeta i Evropske komisije, Donaldu Tusku i Žan-Klodu Junkeru, Johanis je upozorio da je Moldavija "suočena s veoma ozbiljnom ustavnom i političkom krizom" koja bi mogla da destabilizuje region.

"Apelujem na vas da hitno utvrdite, zajedno s članicama EU, konkretna sredstva za izlazak iz trenutne situacije u Moldaviji i za pronalaženje rješenja putem pregovora, na osnovu vrijednosti i načela Evropske unije", naveo je Johanis u pismu Tusku i Junkeru.

Rumunija dijeli zajednički jezik i bliske istorijske i kulturne veze s Moldavijom, u kojoj dvije rivalske političke struje tvrde da su na vlasti i jedna drugu optužuju za uzurpaciju vlasti.

Šef moldavske policije Aleksandru Panzari otpusio je ranije danas šest policajaca koji su javno podržali novu koalicionu vladu premijerke Maje Sandu. Panzari je lojalan prethodnoj vladi koja odbija da preda vlast.

Vlada Maje Sandu formirana je prošlog vikenda poslije više mjeseci političke blokade koja je uslijedila poslije izbora u februaru.

Međutim, do tih izbora vladajuća Demokratska stranka, koju kontroliše moćni oligarh Vladimir Plahotnjuk, odbija da prizna poraz, a podršku joj pruža Ustavni sud Moldavije.

Sandu je upozorila Panzarija da će se i on i svako ko opstruiše novu vladu suočiti s pravnim posljedicama.

Ostavi komentar

0/300