Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Fon der Lajen: Zapadni Balkan veoma važan, podržavaću snažne odnose sa EU

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: N1

Fon der Lajen: Zapadni Balkan veoma važan, podržavaću snažne odnose sa EU Beta

"Zapadni Balkan vrlo je važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen za N1.

Fon der Lajen istakla je da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za Zapadni Balkan.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će taj pazl izgledati na samom kraju.

"Ali svesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene kako će naglasak biti na ovoj temi", poručila je nova predsjednica Evropske komisije.

Hrvatska od 1. januara 2020. godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Ursula fon der Lajen kaže da je već bila u toj članici Evropske unije i da će ponovo doći.

"Odlučna sam da mnogo putujem jer je važno da budem i ovdje i u Briselu, ali ići van i vidjeti ne samo glavne gradove, nego i ruralne predjele prelijepe EU", poručila je.

Ursula fon der Lajen izabrana je u za predsjednicu Evopske komisije, kao prva žena na toj funkciji. Ona je evroposlanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrijednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

 

Ostavi komentar

0/300