Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Neuspješan prvi pokušaj Sančesa da formira novu vladu Španije

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Neuspješan prvi pokušaj Sančesa da formira novu vladu Španije Foto: Beta

Prvi pokušaj španskog premijera u tehničkom mandatu Pedra Sančesa da formira novu vladu danas nije bio uspješan, poslije čega mu ostaju još dva dana za postizanje dogovora s krajnjom ljevicom.

Sančesova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) dobila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 28. aprila, ali nije uspjela da osvoji većinu, a njegovi pokušaji da postigne dogovor sa ljevičarskom koalicijom Ujedinjene možemo (Unidas podemos) do sada nijesu dali rezultat.

Za formiranje vlade Sančesu je danas bila potrebna podrška 176 od 350 poslanika donjeg doma španskog parlamenta. Međutim, Sančesa su danas podržala samo 123 poslanika njegovih socijalista i jedan član male regionalne stranke.

Protiv Sančesa je glasalo 170 poslanika tri desne i nekih manjih stranaka, dok su uzdržana bila 52 člana parlamenta, uključujući poslanike liste Ujedinjene možemo. Pravo glasa nijesu imala četiri poslanika katalonskih separatista, kojima su mandati suspendovani do okončanja sudskih procesa u kojima su optuženi zbog pobune.

Takav rezultat bio je očekivan poslije jučerašnje debate u parlamentu Sančesa i lidera koalicije Ujedinjene možemo Pabla Iglesijasa koji su jedan drugog optuživali za neuspjeh u formiranju koalicione vlade.

Novu priliku da ostane premijer Sančes će imati u četvrtak, kada će mu za formiranje vlade biti potrebno samo da dobije više glasova "za" nego "protiv", a ne podršku većine poslanika kao na današnjem glasanju.

Ključnu ulogu u četvrtak imaće Ujedinjene možemo čiji je lider Iglesijas juče optužio Sančesa da političarima te lijeve koalicije nije želio da ponudi značajne uloge u novom kabinetu. Sančes je uzvratio da je Iglesijasu ponudio nekoliko opcija koje je on odbio.

Eventualna podrška Iglesijasove koalicije neće biti dovoljna Sančesu za formiranje vlade, već će mu biti potrebni i glasovi poslanika manjih baskijskih i katalonskih stranaka.

Uoči današnjeg glasanja Sančes je insistirao da je koalicija Ujedinjene možemo njegov "poželjan partner" i da će u narednih 48 sati naporno raditi na postizanju dogovora u posljednjem trenutku.

Iglesijasova koalicija je saopštila da je odluka da na današnjem glasanju bude uzdržana umjesto da glasa "protiv", njen način da pošalje poruku da vrata za koaliciju sa Sančesovim socijalistima nijesu zatvorena.

Ostavi komentar

0/300