Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kreće nova trka za evropske pozicije, dvije zemlje žele mjesto Johanesa Hana

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Blic

Kreće nova trka za evropske pozicije, dvije zemlje žele mjesto Johanesa Hana

Kreće nova trka za ostale, veoma bitne funkcije u Evropskoj uniji.

Nakon što je prošlog mjeseca Evropski parlament potvrdio njen izbor, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sada prihvata nominacije od država članica za tim visokih zvaničnika koji će biti zadužen da predlažu i nadgledaju zakonodavstvo širom kontinenta u narednih pet godina.

Kandidati će od 30. septembra izlaziti pred odbore Evropskog parlamenta da odgovaraju na pitanja poslanika.

Neke zemlje drže se poznatih entiteta. Šeficu EU za za tržišnu konkurentnost Margret Vestager, koja je jedan od najvidljivijih komesara zahvaljujući snažnoj borbi protiv tehnoloških giganata i utaje poreza na dobit, vlada u Danskoj je već predložila za još jedan mandat.

Holandija takođe želi da njen Frans Timermans, potpredsjednik EK, zadužen za pitanja vladavine prava, dobije novi petogodišnji mandat.

Ko je nominovan do sada

Španija je nominovala Đuzepa Borelja, koji je već osigurao fotelju šefa diplomatije. Evropski savjet imenovao ga je za nasljednika Federike Mogerini. Borelj je trenutno na poziciji ministra spoljnih poslova Španije.

Za poziciju komesara za proširenje najveće interesovanje su pokazale Slovenija i Mađarska.

Mađarska je za tu funkciju predložila bivšeg ministra pravde Lasla Tročanjija, bivšeg sudiju, diplomatu i univerzitetskog profesora. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je i ambasador Mađarske u Luksemburgu i Francuskoj.

Slovenija je neformalno kandidovala diplomatu Janeza Lenarčića, koji je šef misije Slovenije pri EU, a bio je i na čelu OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Sve više se pominje da bi on mogao da bude komesar za proširenje.

Međutim, Austrija se nada da će aktuelni komesar za proširenje Johanes Han dobiti novi mandat.

Irska je nominovala Fila Hogana za koga želi da dobije novi manadat kao komesara za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Slovačka takođe želi novi mandat za svog Maroša Šefčoviča, koji je trenutno potpredsjednik EK za energetiku, a slično je i sa Češkom, koja je ponovo nominovala Veru Jurovu, trenutno komesarku za pravosuđe.

Finska je nominovala bivšu ministarku Jutu Urpilanin za jednu od pozicija, a Letonija želi da novi mandat dobije Valdis Dombrovskis, trenutno komesar za finansije.

Ostavi komentar

0/300