Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Neočekivano stigao na G7: Francuska pozvala Zarifa u pokušaju da smanji tenzije

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AP

Neočekivano stigao na G7: Francuska pozvala Zarifa u pokušaju da smanji tenzije Foto: Beta/AP

Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francukom gradu Bijaricu uslijedila pošto su se lideri sedam najvećih svjetskih privreda, među kojima je i predsjednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri.

Iznenadni dolazak Zarifa u Bijaric uslijedio je dva dana poslije njegovog sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita G7.

Upitan da li je Bijela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu.

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "sarađuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima".

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gdje lideri sedam najvećih svjetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poletio je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sletio na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Tviteru da je Zarif odletio u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

Ostavi komentar

0/300