Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Širom svijeta se održavaju protesti protiv klimatskih promjena

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: avaz.ba

Širom svijeta se održavaju protesti protiv klimatskih promjena Foto: Screenshot YouTube

Milioni mladih ljudi širom svijeta danas održavaju globalne proteste kako bi se skrenula pažnja na klimatsku krizu.

Oko 150 zemalja je uključeno u ovaj pokret. Iz svih krajeva svijeta se šalje ista poruka, da se poduzmu konkretni potezi na očuvanju okoline.

Treći globalni protest mladih protiv klimatskih promjena je daleko najmasovniji do sada, a dovešće do održavanja prvog ikad UN Samita mladih o klimi u subotu, u sklopu Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Današnji globalni protest nije naš krajnji cilj. Ovo je odskočna daska za buduće djelovanje. Poenta je pokazati svijetu našu svijest",  rekla je Sije Bastida, 17-godišnja aktivistkinja koja pomaže u organizaciji protesta u Njujorku.

Pokret podizanja svijesti o klimatskim promjenama je star nešto više od godinu. Započela ga je šesnaestogodišnja Greta Tunberg, koja je protest započela sama u avgustu prošle godine, ispred švedskog parlamenta u Štokholmu, pozivajući na skretanje pažnje na klimatske promjene. Godinu kasnije, pokret je podržalo hiljade omladinaca koji su redovno štrajkovali.

Ostali klimatski pokreti, od kojih je najpoznatiji britanski "Extinction Rebellion" i američki pokret "Sunrise", su imali velik uticaj na masovno ukazivanje na manjak akcije u vezi klimatskih promjena.

Greta Tunberg je svoj poziv na akciju prvo predstavila na međunarodnoj klimatskoj konferenciji u Poljskoj prošle godine, na TED Talk emisiji i ove sedmice u Američkom kongresu.

Grupa aktivista pod nazivom "Klimatska akcija Pakistana" je organizovala skupove u Islamabadu, Lahoru, Karačiju i mnogim drugim gradovima. 

Među najmasovnijim protestima su oni u Njemačkoj, koji se održavaju u Berlinu i Frankfurtu. Aktivisti koji su se okupili ispred državnog Ministarstva finansija u Berlinu su zahtijevali da vlada i biznismeni preduzmu hitne akcije kako bi se smanjila emisija CO2 štetnih gasova.

Ostavi komentar

0/300