Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kim Džong Un naredio rušenje hotela na Dijamantskoj planini

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: B92

Kim Džong Un naredio rušenje hotela na Dijamantskoj planini Foto:Wikipedia

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un naredio je rušenje južnokorejskih hotela i drugih turističkih objekata na Dijamantskoj planini.

Hoteli na planini poznatoj kao Kumgang u Sjevernoj Koreji se ruše zato što Seul ne želi da nastavi sa svojim turističkim turama na tu lokciju i tako prekrši međunarodne sankcije.

Kim je posjetio ovo turističko mjesto a njegove objekte opisao je kao "papazjaniju" bez ikakvog nacionalnog karaktera, javila je agencija KCNA.

Takođe je Kim, kako prenosi AP, kritikovao sjevernokorejsku politiku vođenu u vrijeme njegovog pokojnog oca kao previše zavisnu od Južne Koreje.

Seul je suspendovao ture po Dijamantskoj planini 2008. nakon ubistva jednog turiste. Međukorejske ekonomske aktivnosti ne mogu da se obnove zbog sankcija Pjongjangu koje su ojačana 2016. kada je Sjever počeo da ubrzava svoj nuklearni razvoj.

Turistički razvoj planine Kumgang jedna je od dva velika međukorejska ekonomska projekta zajedno sa industrijskom zonom Kaesong.

Kim je, tokom obilaska turističke destinacije na istočnoj obali Sjeverne Koreje, rekao da je bila "pogrešna ideja" da Kumgang bude simbol odnosa Sjevera i Juga.

To odmaralište na sjevernokorejskoj teritorji ne može da bude pod kontrolom Južne Koreje, rekao je Kim.

"Uvijek ćemo pozdravljati naše sunarodnike s juga ako žele da dođu na Kumgang pošto se izgradi kao svjetska turistička destinacija", dodao je Kim.

Ostavi komentar

0/300