7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tramp ukida sankcije Turskoj zbog prekida ofanzive

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Svijet

Comments 0

Tramp ukida sankcije Turskoj zbog prekida ofanzive

Izvor: Beta/AP

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će ukinuti sankcije Turskoj pošto je Ankara pristala da trajno prestane s napadima na kurdske snage u Siriji i branio je svoju odluku o povlačenju snaga iz Sirije.

Tramp je u Bijeloj kući rekao da su desetine hiljada kurdskih života spašene zahvaljujući njegovim potezima. Petodnevni prekid vatre u turskoj ofanzivi na Kurde na sjeveroistoku Sirije postignut je u četvrtak uz posredstvo SAD, a kurdski borci su se juče, uoči isteka primirja, povukli iz pogranične oblasti, kako je bilo dogovoreno.

Šef Bijele kuće je upozorio da neće oklijevati da ponovo uvede sankcije Turskoj ako ne bude poštovala obećanje o trajnoj obustavi vatre.

Tramp je ranije ovog mjeseca prekinuo pregovore o 100 milijardi dolara vrijednom trgovinskom sporazumu s Turskom, podigao takse na uvoz čelika na 50 odsto i uveo sankcije protiv tri visoka zvaničnika Turske i njenih ministarstava odbrane i energetike.

"Posao naše vojske nije da bude policajac u svietu. Druge države moraju da povećaju svoj angažman i udio (u bezbjednosnim aktivnostima)", kazao je Tramp.

On je početkom oktobra naredio da oko 1.000 američkih vojnika napusti Siriju pošto mu je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao u telefonskom razgovoru da turske snage planiraju invaziju na sjeveroistok Sirije. Cilj Ankare bio je da primora kurdske snage u Siriji koje smatra teroristima da napuste oblast u blizini sirijsko-turske granice.

Povlačenje SAD sa sjeveroistoka Sirije viđeno je kao ostavljanje na cjedilu kurdskih boraca, koji su godinama bili američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države i dali hiljade života.

Trampovi kritičari navode da se on odrekao američkog uticaja u regionu i poslao signal budućim saveznicima da SAD više nijesu pouzdan partner.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR