Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Štrahe, izbačen si"

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: B92

"Štrahe, izbačen si" Foto: Beta

Slobodarska partija Austrije (FPO) isključila je iz svog članstva doskorašnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea.

Odluku o isključenju donio je bečki odbor FPO, saopštio je, na konferenciji za štampu, lider stranke Norbert Hofer.

On je ukazao da je bečki odbor time slijedio odluku partijskog suda.

Članstvo Štrahea u FPO je, početkom oktobra, suspendovano, a odluka o „izbacivanju“ iz stranke donijeta je sada, nakon što su tri slobodarska poslanika u bečkoj skupštini istupila i osnovala novu stranku, za koju se pretpostavlja da bi trebalo da omogući povratak Štrahea u politiku.

Štraheu se, u FPO, prebacuje, prije svega, da je novcem stranke plaćao privatne račune.

Inače, Štrahe je sredinom maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere „Ibica“, snimku napravljenom prije dvije godine na kojem se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Već duže se spekulisalo da Štrahe želi da se vrati u politiku, te je pokušao i da se nametne novom vrhu FPO, a pošto u tome nije uspio, na izbore u Beču, koji će se održati iduće godine, mogao bi izaći sa novom strankom.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Štrahe i dalje ima veliki broj pristalica, što će dovesti do duboke podjele unutar FPO i odliva glasača stranke koja je od afere „Ibica“ drastično „pala“.

Ostavi komentar

0/300