20 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grenel u Prištini sa Kurtijem i Tačijem o dijalogu sa Srbijom

Izvor: Foto: Screenshot

Region

Comments 0

Grenel u Prištini sa Kurtijem i Tačijem o dijalogu sa Srbijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je aktivno učešće SAD u pronalasku konačnog rješenja između Kosova i Srbije od "presudnog značaja".

To je rečeno na sastanku Tačija sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom, prenose iz Predsjedništva.

Tači je Grenelu obećao da će Kosovo biti konstruktivno u pronalasku rješenja sa Srbijom, a Grenel je izrazio nadu da će se predstavnici Kosova i Srbije uskoro sastati kako bi došli do rješenja, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Tači je dodao da od 2008. nije postojala ovolika pažnja SAD-a Kosovu, i da to "učvršćuje naše povjerenje u potrazi Mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Grenel se inače nalazi u prvoj posjeti Kosovu od kako ga je američki predsjednik Donald Tramp naimenovao na tu poziciju 4. oktobra.

Pored sastanka sa Tačijem u njegovom kabinetu nakon kojeg nije bilo izjava za medije, Grenel se u Američkoj ambasadi u Prištini sastao i sa političkim liderima na Kosovu.

U četvrtak Grenel će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz Vučićevog kabineta je takođe najavljeno da će o sastanku javnost biti obaviještena putem saopštenja.

Iz Predsjedništva Kosova saopšteno je i da je na sastanku rečeno da će "Mirovni sporazum između Kosova i Srbije doprinijeti razvoju Kosova i cijelog regiona".

Prenose da je Grenel takođe rekao da će sporazum između dvije države uspostaviti osnovu za ekonomski razvoj i doprinijeti boljitku svih građana.

Nakon što su se susreli Grenel i Tači američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet tvitovao je da se "specijalni predsjednički izaslanik Grenel raduje saradnji sa predsjednikom Tačijem i drugim liderima Kosova kako bi pomogao da se mir, pravda i prosperitet donesu na Kosovu i region".

Grenel je o mogućnostima postizanja sporazuma sa Srbijom razgovarao sa liderom pokreta Samoopredjeljenje Aljbinom Kuritjem od kojeg se očekuje da će, nakon izbora 6. oktobra, biti na čelu nove Vlade Kosova.

Kako su saopštili iz tog pokreta, na konstruktivnom i otvorenom sastanku, Grenel je čestitao pokretu na najviše osvojenih glasova, htio je da čuje njihovo mišljenje i stavove o mogućnostima sporazuma sa Srbijom "prije nego što otputuje za Beograd".

"Grenel je naglasio da je nedostatak sporazuma Kosova i Srbije glavna prepreka za strane investicije kosovskoj ekonomiji", ističe se u saopštenju Samoopredjeljenja.

S druge strane, ističe se kako je Kurti rekao da su „sastav i proces sporazuma važniji za njegovu održivost od vremenskog okvira“.

Kurti je dodao da Kosovo ima potrebe za ekonomskim razvojem i stranim investicijama, ali da su za to problem visoka korupcija u vladi a koja stvara nesigurnost i plaši preduzeća, siromaštvo, težak pristup preduzeća finansijama zbog visokih kreditnih kamata u bankama.

Dogovorili su se da će se nakon formiranja nove vlade nastaviti redovna komunikacija.

Grenel se u Američkoj ambasadi, pored sastanka sa Kurtijem, sastao i sa odlazećim premijerom Ramušem Haradinajem (predsjednik Alijanse za budućnost Kosova), Kadrijom Veseljijem (predsjednik Demokratske partije Kosova), te Isom Mustafom i Vjosom Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

I pred dolazak Grenela u Prištinu Kosnet se oglasio putem tvita u kom je naveo da na Kosovo dolazi i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer. Palmer, međutim, nije prisustvovao današnjem sastanku.

"Američka podrška Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga zahtijeva timski rad: specijalni izaslanik predsjednika Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Met Palmer zajedno u Berlinu. Obojica će posjetiti Kosovo", napisao je jutros na Tviteru Kosnet.

Nedavna, odluka američkog predsjednika o naimenovanju Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, je ocijenjena kao iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već naimenovala diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Evropska unija će najvjerovatnije takođe naimenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenela, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR