Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Uzvikom "Za dom spremni" ne krši se zakon?

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: jutarnji.hr

Uzvikom "Za dom spremni" ne krši se zakon?

Visoko prekršajni sud odlučivao je o slučaju Marka Perkovića Tompsona, odnosno o njegovu uzviku “Za dom spremni” na početku  “Bojna Čavoglave”. Iako je taj sud donio već pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik “Za dom spremni” predstavlja nezakonito ponašanje, u Tompsonovu slučaju vijeće je, kako saznaje Jutarnji.hr, presudilo - da zakon nije prekršen.

Ta presuda, međutim, još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom dijelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona u skladu sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama evropskog suda u Strazburu i Suda EU čiji su stavovi za hrvatske sudove takođe obvezujući. Kao najviši sud u prekršajnim postupcima, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korota na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i je li tačno da ga je tročlano vijeće toga suda oslobodilo, odgovorila je kratko: “Presuda u slučaju Marka Perkovića nije poslata sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tome predmetu”, prenosi Jutarnji.

Ostavi komentar

0/300