4 °

max 10 ° / min 4 °

Utorak

05.12.

10° / 4°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorsko-njemačko udruženje: Zabrinuti zbog ugrožavanja multietničke i multivjerske Crne Gore

Dijaspora

Comments 0

Crnogorsko-njemačko udruženje: Zabrinuti zbog ugrožavanja multietničke i multivjerske Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Juče su se u Hofenhajmu, kod Frankfurta, okupili članovi i simpatizeri crnogorsko-njemackog udruženja Montenegro-Hessen - u susret Danu državnosti 13. jula, ali i u čast 21. maja - Dana nezavisnosti.

"Nakon intoniranja himne Crne Gore, predsjednica udruženja gospođa Nena Kesselman-Evans se okupljenim obratila i u pozdravnom govoru osvrnula na zabrinjavajuća politčka dešavanja u zemlji koja ugrožavaju stečene tekovine nakon obnove nezavisnosti, stabilnost i kontinuitet evroatlantskih integracija. Povodom namjere trenutne Vlade da izbriše iz registra prebivališta i time ukine pravo glasa našim građanima na privremenom radu u inostranstvu, ona je najavila odlučan otpor crnogorske dijaspore.

Bivša ministarka nauke u Vladi CG gospođa Sanja Damjanović je govorila o postignutim rezultatima tokom njenog vođenja tog ministarstva i o zabrinjavajućemi zastoju u državnoj potpori nauke i inovacija i izrazila žaljenje što u njenom mandatu pripremljeni projekti saradnje nijesu realizovani neradom i neznanjem sadašnje Vlade.

Sekretar udruzenja dr Nenad Popović se zahvalio na dolasku novim simpatizerima i budućim članovima udruženja i to ocijenio kao efekat homogenizacije građanske CG, kako u zemlji tako i u dijaspori i odgovor na zabrinjavajuću klerikalizaciju i ugrožavanje multietničke i multivjerske CG oživljavanjem poraženih retrogradnih ideja iz II svjetskog rata. Njemu ipak optimizam bude u parlamentu izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici i razrješenje ministra Leposavića, čime se potvrđuje antifašistički i nenacionalistički karakter većinske CG.

Generalna konzulka Crne Gore u Frankfurtu gospođa Ivana Đukanovic, koja se pridružila skupu nešto kasnije, u svom govoru se osvrnula, između ostalog, i na istorijski znacaj oba državna praznika za našu državu.

Ovom prilikom se zahvaljujemo i predstavnicima eMDe Alijanse, Zajednice crnogorskih udruženja u Njemaćkoj, ako i prestavnicima udruženja Monteköln i Balkan Sunden koje smo imali čast da ugostimo kod nas u Frankfurtu.  

Da je vječna Crna Gora", poručuju iz Udruzenje "Montenegro-Hessen e.V." Frankfurt.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR