24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stojović: Krenuli da pravimo veze sa dijasporom u Argentini, ali sada je sve upitno

Dijaspora

Comments 1
U Podgorici održana tribina o vezama naše zemlje i Argentine

Stojović: Krenuli da pravimo veze sa dijasporom u Argentini, ali sada je sve upitno

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je bila na dobrom putu unapređenja institucionalnih odnosa sa našim doseljenicima u Argentini, ali su neke stvari na kojima se prethodnih godina puno radilo sada dovedene u pitanje, kazao je bivši ambasador naše zemlje u toj južnoameričkoj državi Gordan Stojović.

On je na tribini „Veze Crne Gore i Argentine“, koja je večeras u organizaciji Narodne biblioteke ,,Radoslav Ljumović“ održana na Trgu Argentina u Podgorici, ispričao kako prije 2000. godine u Argentini nije postojalo nijedno crnogorsko udruženje.

"Krenuli smo ispočetka i napravili smo te institucije. Sada ih treba hraniti. Crnogorska kuća u provinciji Ćako je tu jako važna", poručio je Stojović i upozorio da u tom smislu treba voditi računa ko se iz Crne Gore šalje u Argentinu.

On je ocijenio i da je teško govoriti o očuvanosti crnogorske kulture među našom dijasporom u Argentini budući da Crna Gora nikada nije imala institucije koje su se time bavile.

"Jedno vrijeme nijesmo imali ni državu. Vrlo mali broj naših iseljenika će ikada naučiti crnogorski jezik zato je lakše crnogorsku kulturu, istoriju i književnost prevoditi na španski jezik, kako bi se ona približila tim ljudima", naveo je on.

Stojović je podsjetio i kako je za vrijeme njegovog službovanja u Argentini otvorena Crnogorska kuća u provinciji Ćako, koja još uvijek funkcioniše, ali i u Buenos Airesu koja, usljed situacije sa kovidom, nije uspjela da se održi.

Nekadašnji rukovodilac projekta Škole crnogorskog jezika u Latinskoj Americi i predavač na kursu crnogorskog jezika u Argentini Milan Marković ispričao je kako iz tog perioda nosi „nevjerovatna iskustva i u ličnom i u profesionalnom smislu“.

"Crnogorska kultura, jezik, književnost, istorija pa i sama Crna Gora je za potomke crnogorskih iseljenika u Argentini čista egzotika", kazao je Marković.

On ističe i da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost osmislio više projekata za održavanje veza sa našom dijasporom u Argentini, ali i kako ih je situacija sa pandemijom korona virusa privremeno spriječila u njihovoj realizaciji.
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Veljko

Ne bi korona bila problem da imamo sistem kojeg interesuje stara crnogorska dijaspora koja čuva vrijednosti i svjedoci stradanju rodoljuba za PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE