16 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

18.10.

19° / 12°

Utorak

19.10.

19° / 10°

Srijeda

20.10.

19° / 11°

Četvrtak

21.10.

18° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

15° / 7°

Nedjelja

24.10.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj: Beskrupulozni pokušaji eliminisanja crnogorske dijaspore

Dijaspora

Tag Gallery
Comments 2

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj: Beskrupulozni pokušaji eliminisanja crnogorske dijaspore

Autor: Antena M

  • Viber
"Našu dužnost prema Crnoj Gori ispunićemo drugim sredstvima i borbom, da sačuvamo ono što nam pripada i čime ćemo sjutra na najbolji način pomoći svojoj matici. Mi smo državljani ove zemlje, nama je u srcu ovaj kamen i niko nam ne može uskratiti pravo da odlučujemo o njenoj sudbini."

Uskoro će biti cijela godina od kada crnogorska dijaspora sa velikom zabrinutošću prati dešavanja u Crnoj Gori, saopšteno je iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

"Već prvo slavlje pristalica nove parlamentarne većine na kojem su preovladavale trobojke, jasno nam je stavilo do znanja o kojoj se ideološkoj matrici radi, a sva naredna dešavanja potvrdila da je ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori sve samo ne nova stvarnost, na koju se smijemo privići. Jasno je da ovo pomračenje svijesti kojem svjedočimo nije prihvatljivo za veći dio Crne Gore, kao i da ovaj sunovrat koji preživljavamo s gnušanjem posmatra sav civilizovan svijet.

I zaista, kako drugačije posmatrati današnju Crnu Goru, njenu političku elitu i njene sljedbenike, koji za najvažnije političke teme nameću religiju i naciju. U trenutku kada Crna Gora grca u realnim problemima poput nezaposlenosti, prezaduženosti, pada ekonomije i pogoršane epidemiološke situacije, ove teme radikalno polarizuju i dodatno opterećuju društvo.

Ono što nam se svakodnevno servira, što od strane Vlade Crne Gore što od nove parlamentarne većine, djeluje kao teška provokacija onog dijela Crne Gore koji ovu Vladu ne doživljava svojom. Sa najviših državnih adresa, nametnut je javni diskurs koji obiluje teškim kvalifikacijama, optužbama, povišenim tonovima, populističkim frazama bez suštine, promocijom uličnog žargona, agresije i nekulture", piše u saopštenju.

Kako se navodi, sve to odražava se i na dijasporu.

"Sve bitke, sukobi i raskoli u matici jednako se prenose na crnogorsku dijasporu širom svijeta, koja od 30. avgusta prošle godine diše istim plućima za Crnu Goru i njen povratak na jedini put koji garantuje njen opstanak kao građanske i sekularne države.

Dijaspora je i u ovom teškom momentu, kao mnogo puta kroz istoriju, stala u odbranu Crne Gore, zbog čega je ubrzo postala i direktna meta nove vlasti. Najavom izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta aktuelna Vlada obznanila je namjeru da trajno odstrani dijasporu i u potpunosti onemogući njeno učešće u daljem političkom životu Crne Gore. Dijaspora je snažno i jedinstveno pružila otpor ovom naumu, stavljajući do znanja da će stati u odbranu svojih prava", piše u saopštenju.

Tada, kako navode, kreće tiha borba nove vlasti za naklonost dijaspore.

"Vješto se radi na približavanju pojedincima iz dijaspore putem rođačkih, zavičajnih pa i političkih veza. U režimskim medijima raznim povodima obrađuju se teme iz dijaspore, dok politički kadar nove parlamentarne većine, koji je postavljen na čelo organa zaduženog za dijasporu, u svojim intervjuima poziva na saradnju i bezrezervno nudi otvorenost za sve pripadnike dijaspore koji saradnju i prihvate.

Naime, iz pomenutog organa je u jednom od intervjua u kojima najčešće najavljuju renesansu odnosa matice i dijaspore, nespretno najavljena i namjera da se uređuje odnos unutar organizacija dijaspore i utiče na izbor njihovog rukovodstva. Ova skandalozna izjava nezapaženo je prošla u crnogorskoj javnosti, ali je itekako podigla dijasporu na noge.

Približavanju dijaspori ne pomaže ni činjenica da se ovaj organ i njegove aktivnosti prisvaja stranka koja je kadrirala prvog čovjeka Uprave za dijasporu, pa tako jedan od visokih funkcionera ove strane ima potrebu da vrlo neprofesionalno i žučno komentariše pojedine izjave dijaspore, nanoseći pri tom ogromnu štetu svom partijskom kolegi", piše u saopštenju eMDe Alijanse.

No, prema njihovim riječima, nestručnost, nedoraslost i bahatost generalno su karakteristike ove Vlade.

"Fijasko je doživela i manifestacija 'Dani dijaspore' koja je održana krajem jula u Bijelom Polju. Naime, na manifestaciji se pojavila bezmalo cijela Vlada, dok se broj posjetilaca iz dijaspore mogao se prebrojati na prstima, a o skandalima koji su pratili događaj da ne govorimo..

Dijaspora se, iako prepuštena sebi, pokazuje kao neočekivano tvrd orah, koji prijeti i da polomi zube onome ko se na njega namjeri!

A čini se da ta namjera ne samo da postoji već je praktično pri samoj realizaciji. Dok se crnogorski građani i dijaspora svakodnevno sablažnjavaju nad raznim odlukama i gafovima nove Vlade, njenih podržavalaca i funkcionera, nova vlast na miru sprovodi zacrtane ciljeve. Uz privid jedne potpuno raštimovane, nasilno okupljene skupine, sa zvaničnog profila jedne od stranaka koje čine vladajuću većinu saznajemo da Vlada privodi kraju izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kojim se planira brisanje dijaspore iz biračkih spiskova.

Očigledno, kao i mnogo puta do sada, Vlada i ovo radi tajno i iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti. Istovremeno se najavljuje Zakon o popisu, pa i sami popis koji bi zajedno sa izmjenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta trajno eliminisao bilo kakav uticaj očigledno neposlušne i novoj vlasti nepoželjne dijaspore", ističu u saopštenju.

Podsjećaju da je dijaspora već jednom, u aprilu ove godine, svojom ujedinjenom i snažnom akcijom spriječila aktuelnu Vladu u ovoj namjeri.

"Učinićemo to još snažnije i organizovanije i naredni put kada nam se ugrožavaju ustavom i međunarodnim ugovorima zagarantovana prava i slobode. Učinićemo to jer je to jedini i najbolji način da se suprostavimo ideji koju ova Vlada uveliko sprovodi, a koja će kao i nazadna ideologija koja je igrom nesrećnih okolnosti vaskrsla na tlu Crne Gore, ubrzo doživjeti poraz.

Na tom putu svakako treba da očekujemo opstrukcije. Već su ovih dana promovisani pojedinci koji ce očigledno imati zadatak da se infiltriraju u dijasporu i razbijaju je iznutra. No dijasporom nije lako manipulisati. Nikada nijesmo bili jedinstveniji, jači i odlučniji. Možda fizički ne možemo biti uz naše sunarodnike dok brane temeljne vrijednosti naše Crne Gore, ali smo srcem uz njih.

Našu dužnost prema Crnoj Gori ispunićemo drugim sredstvima i borbom, da sačuvamo ono što nam pripada i čime ćemo sjutra na najbolji način pomoći svojoj matici. Mi smo državljani ove zemlje, nama je u srcu ovaj kamen i niko nam ne može uskratiti pravo da odlučujemo o njenoj sudbini.

Uz svu kampanju koja se vodi javno i tajno na pridobijanju dijaspore, neće uspjeti. Jer ljubav se ne kupuje, a interesa drugog nemamo", zaključuje se u saopštenju Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Rade

@Jupo Rastoder Slazem se potpuno dijaspora je slozna

Jupo Rastoder

Uvazena Predsjenice-Predsjednice ,podrzali smo sve dosadasnje a i sadasnje nase reakcije na sadasnje stanje oko najave Zakona o Registrima prebivalista i boravista. Namjera nove vlade da nam trajno uskrati prava u nasoj Drzavi. Borit cemo se za nasa prava svim srestvima po nasem dogovoru.pozdravJ.R.