19 °

max 29 ° / min 19 °

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

26° / 18°

Srijeda

29.09.

25° / 16°

Četvrtak

30.09.

23° / 16°

Petak

01.10.

20° / 15°

Subota

02.10.

22° / 13°

Nedjelja

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stigao zahtjev – crnogorski jezik da postane službeni u Vrbasu

Izvor: ILUSTRACIJA

Dijaspora

Comments 5

Stigao zahtjev – crnogorski jezik da postane službeni u Vrbasu

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Crnogorska partija uputila je dopis opštini Vrbas da se u toj crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu.

Dopis je stigao na adrese predsjedniku opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsjednici Skupštine opštine Vrbas Sanji Žigić.

"Pozivamo Skupštinu opštine Vrbas da hitno i bez odlaganja ispoštuje ustavne i zakonske norme Republike Srbije i osigura da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji te opštine", naveli je stranka u saopštenju.

Ona je citirala Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma u članu 11. u stavu 2: "Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova".

U opštini Vrbas, po rezultatima poslednjeg popisa, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine.

"Zakon i Ustav Srbije su jasni po ovom pitanju, desetogodišnje odlaganje ove odluke od lokalne samouprave u Vrbasu se može razumjeti samo kao nesposobnost, nezainteresovanost ili pokušaj etničkog inženjeringa. Ako opština Vrbas nije sposobna ili ne želi da pod hitno sprovede svoje obaveze koje prozilaze iz Ustava i zakona - to je jasna poruka građanima Republike Srbije koji pripadaju crnogorskoj zajednici da je njihov status - status građana drugog reda", istakli su u ovoj stranci.

Oni su saopštili da će nepostupanje Skupštine opštine Vrbas po ovom njihovom zahtevu do 31. oktobra 2021. rezultirati javnim pozivom crnogorskoj nacionalnoj zajednici na potpuni bojkot predstojećeg popisa stanovništva.

"Poziv na bojkot biće objavljen 1. decembra 2021.. Crnogorska partija će do početka popisa i tokom njegovog trajanja aktivno promovisati bojkot terenskom kampanjom i kroz sve medije koji se obraćaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici unutar Srbije, matice Crne Gore i regiona. Ovu incijativu predajemo u ime crnogorske nacionalne zajednice, ali i u ime svih građana Srbije - jer je poštovanje ustava i zakona, tj. vladavina prava, interes svih građana - a ne samo interes jedne nacionalne manjine", naveli su oni.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

MNEJOCA ROVČANIN

KAO NACIJONALNI CRNOGORAC PODRŽAVAM NACIJONALNI CRNOGORSKI JEZIK KAO CRNOGORSKO PISMO...

hhh

*velika , *službeni... vidi se da si DF/SNS bot , pa ti bolje prepravljaj Prijepolje u Prepolje