14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dijaspora u čast Miloradu Nikčeviću

Dijaspora

Comments 2
In Memoriam:

Dijaspora u čast Miloradu Nikčeviću

Autor: Antena M

  • Viber

Milorad Nikčević bio je čovjek svjetskog ranga, ugledni naučnik i stvaralac, čovjek koji je cijeli svoj lični i profesionalni angažman posvetio Crnoj Gori.

Po njegovom doprinosu u oblasti njegovanja, očuvanja i promocije kulture i baštine, pamtiće ga stručna javnost. Šira javnost posebno cijeni njegov angažman i borbu za Crnu Goru i njenu budućnost, za očuvanje njenih temeljnih vrijednosti i stabilnosti, a to su ujedno i zasluge za koje smo mu svi mi od srca zahvalni.

Milorad Nikčević ima svoje nasljednike u svojim saradnicima sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, to su intelektualci koji koračaju njegovim stopama, ljudi koje je smatrao svojom djecom, stojao s njima na braniku crnogorskog identiteta, kulture i unapređenja svijesti svih nas, da znamo ko smo i što smo, da očvrsnemo i ne dozvolimo da nas bilo ko pokoleba.

Mi iz dijaspore koji smo bili prijatelji i saradnici uvaženog Milorada Nikčevića, a koji je često u svojim javnim pisanim nastupima prezentovao i branio naše stavove, odlučili smo da se svi zajedno oprostimo od njega, skromno ali ujedinjeno i snažno u čast ovog velikog čovjeka. 

Sigurna sam da na taj način ispunjavamo i njegovu želju i težnju da se ujedinimo uvijek i u svakoj prilici. Citiraću zato njegove riječi koje mi je uputio nedavno pri posljednjem zajedničkom i ne tako davnom istupu dijaspore:

"Posebno se zahvaljujem Emiri, koja nas je okupila u ovim sudbonosnim danima, pa smo svi zajedno izvršili žestoki demarš za naša sveta prava. Dok smo zajedno, a bit ćemo, niko nam ne može oteti DOMOVINU!

Živjeli i svako dobro svima želi,

MILORAD NIKČEVIC"

 

Neka počiva u miru i veliko mu hvala.

Emira M Ličina

Crnogorsko njemačko udruženje MonteKöln

eMDe Alijansa - Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj

________________________________

Prof. dr Milorad Nikčević u sebi je objedinjavao vrhunske intelektualne i moralne vrline. Izgradio je zasluženo ugled značajnog univerzitetskog profesora i naučnog radnika te tako zadužio hrvatsku filologiju i nauku o književnosti, a jednako tako i montenegristiku. Hrvatska je to prepoznala i u više navrata mu je odavala zaslužena državna priznanja. Država Crna Gora to nije prepoznala. Srećom, prepoznala je to generacija mladih crnogorskih intelektualaca, u čijem je stvaranju značajnu ulogu imao Milorad Nikčević, koliko i njegov brat Vojo Nikčević.

Prof. dr Milenko Perović

Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom

________________________________

Milorad Nikcević bio je veliki čovjek koji je Crnu Goru volio i pomagao svojim perom i naučnim radom, cijelim svojim bićem promovišući i braneći njene najveće vrijednosti. Njegov angažman u okviru Savjeta za saradnju sa dijasporom i uopšte njegov angažman u vezi sa dijasporom pamtićemo upravo po njegovom aktivnom zalaganju za bolju i napredniju Crnu Goru, Crnu Goru koja zna da poštuje svoju prošlost i na njoj ponosno i ravnopravno gradi budućnost svih njenih gradjana.

Zbog toga smo se u njegovim riječima pronalazili, sa njegovom borbom poistovjećivali, beskrajno ga poštovali i bili i ostali ponosni što smo ga poznavali i imali priliku sa njim raditi. Nosićemo žal da nas je napustio duboko zabrinut za budućnost naše Crne Gore, ali vjerujem da će nam energija i snaga kojom se čak i iz bolničke postelje zalagao za bolju i pravedniju Crnu Goru biti podstrek da nastavimo njegovim stopama i u dogledno vrijeme, nakon i ove izvojevane bitke, organizujemo i osmislimo pomen vrijedan njegovog imena i djela.

 

Elvira Bekteši

prvi sekretar Savjeta za saradnju sa dijasporom

________________________________

Dragom profesoru,

Kada mi je ovog ljeta zadnji put pisao iz bolničke postelje i dok sam ga bodrio da što prije ozdravi, jer ga mi i Crna Gora trebamo, odgovor su bila dva njegova zadnja teksta u odbranu Crne Gore od kleročetnika.

To su bila i dva posljednja "metka" koje je opalio sa "Ljubinog Groba".

Putujte mirno, dragi profesore,

na "Ljubinom Grobu" Crne Gore je još mnogo nas, Vaših "proletera" i četnici ga neće proći!

 

Dr Nenad Popović

Frankfurt

Predsjednik prvog saziva Savjeta za sardnju sa dijasporom Vlade Crne Gore

________________________________

Profesor Nikčević je ostavio za sobom ogromno djelo, temelj moderne montenegristike, koje će izučavati strucne i laičke generacije kroz stoljeća. Crnogorke i Crnogorci diljem planete s ponosom pronose njegovo ime, kao Španci Markesovo, kao Englezi Šekspirovo.. Ravni njegosevskog opusa, njegova djela nas uče životu i podśecaju na istoriju crnogorskog društva i jezika.

Zahvalna, za vazda, crnogorska zajednica iz Katalonije i ostatka Spanije.

Veljko Martinović

 _______________________________

Povodom smrti akademika, profesora Milorada Nikčevića, koristim priliku da u svoje ime i u ime Predstavništva Fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu, izrazim iskreno saučešće familiji preminulog. Ostaće nam u dubokom sjećaju njegovo dobročinstvo i iskreni rad na svim poljima današnjice, a posebno u borbi za prosperitet naše domovine Crne Gore. Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru

Murat Julević - Prestavnistvo Fondacije Gusinje - Njemačka

________________________________

Tužna vijest o smrti našeg Milorada ispunila nas je neopisivom tugom, jer nam je Milorad bio više od crnogorskog patriote. Bio je naš saborac, saradnik, drug i prijatelj.

Teško je naći prave riječi kojim bismo se oprostili od Milorada i zato ovu kratku poruku završavam riječima: počivaj u miru, dragi naš Milorade i ne brini za Crnu Goru.

Odgojio si značajnu grupu svojih studenata koji će znati kako da nastave tvojim putem, putem slobodne, nezavisne, multikulturalne i sekularne nam države Crne Gore.

 

Mihailo Mandić

Crnogorska etnička zajednica Australije

________________________________

Dijaspora Crne Gore je izgubila svojevrsnog predstavnika, ličnost koja nam je bila zvijezda vodilja, predvodnik u svim bitkama i borbama. Zvijezda je bio, zvijezda će i ostati, jer je učinak koji je ostao za prof. Nikčevićem nešto što ga čini besmrtnim. Mi ćemo čuvati sve što nam je ostavio i borićemo se ubuduće da slijedimo njegove preporuke, a najbitnija od svih je da sačuvamo jedinstvo i snažno idemo naprijed.

Neka počiva u miru i hvala mu.

 

Soko Šabotić

Predsjednik udruženja Balkan93 Sundern

________________________________

Sa velikim žaljenjem pišem ovu oproštajnu poruku za našeg velikana prof. dr Milorada Nikčevića, posebno poštujem njegov lik i djelo, djelo koje će ostati vječno našim mladim ljudima na amanet, da ga čuvaju i da ga se sjećaju, jer velikani ne umiru, oni žive kroz svoja djela. Bio je moj veliki prijatelj i dugogodišnji saradnik.

Nek mu je vječna slava.

Presjednik Crnogorskog kulturnog prosvjetnog i sportskog društva Morača Kranj Slovenija

Čedo Đukanović

________________________________

Odlaskom akademika Milorada Nikčevića u Crnoj Gori ostaje velika praznina jer je izgubila vrsnog naučnika i poznavaoca crnogorske književnosti, patriotu a svi mi - pravog prijatelja. Milorad je bio i ostao čovjek koji se cijelog života borio za Crnu Goru,  za njeno dostojanstvo i sve njene vrijednosti . Njegova djela ostaće da vječno žive - kao spomenik njegovom ogromnom stvaralačkom opusu i kao izvor znanja za sadašnje i nadolazeće generacije. Srećna treba da je država koja je iznjedrila ovakve ljude.

 

Neven Pajović

Predsjednik

Montenegro-UK Society

 

________________________________

Monte Australia odaje počast našem velikanu crnogorskog jezika i književnosti. Naše udruženje nikad neće zaboraviti njegov nemjerljiv doprinos u pravcu afirmacije i priznanja našeg crnogorskog jezika. Monte Australia ovim povodom upućuje iskreno saučešće porodici Nikčević.

Neka mu je vječna slava i hvala!

 

Udruženje Iseljenika i Prijatelja Crne Gore

Monte Australia iz Sydneya

________________________________

Profesor Milorad Nikčević bio je prijatelj svih nas kojima je Crna Gora u srcu, genijalac čiji doprinos i rad je svima nama posebno značajan. I ne samo nama, već i mlađim, budućim generacijama.

Gubitak ovakvog intelektualca je pregolem, za nas koji smo ga znali i  poznavali, ali ono što je iza njega ostalo čuvaćemo i na taj način će i dalje živjeti, kroz svoja velika djela.

Neka mu je vječni rahmet i neka počiva u miru.

 

Jupo Rastoder

Bošnjačko crnogorsko udruženje Köln

_____________________________

Dragi prijatelju, ljudino Milorade,

obećao si mi u nedavnom, posljednjem telefonskom razgovoru da ćemo se opet družiti, kao godinama na Danima dijaspore, dočekivati zoru kao u Baru sa Ismetom i Samirom, šaliti se sa Biljanom da će ti je "ukrasti " tvoj Parižanin - Kazanova, kako si me zvao, ali si me iznevjerio preranim odlaskom. I mene i sve koji su te poznavali i cijenili.

Tvojim  odlaskom Crna Gora je izgubila beskompromisnog i odanog borca za njen identitet i dostojanstvo.

 Neka ti plemenita duša u raju počiva.

Dejan Šestović, Pariz

________________________________

Akademik prof. dr. sc. Milorad Nikčević svojim stvaralaštvom, znanstvenim radovima i javnim istupima razvio je kod članova dijaspore i iseljenika i svih građana koji Crnu Goru doživljavaju svojom nezavisnom domovinom, osjećaj ponosa i ljubavi prema Crnoj Gori. Također, kod nas Crnogoraca Hrvatske i prema Republici Hrvatskoj.

Za sve učinjeno slava mu i hvala.

Ljubo Radović

Savez Crnogoraca Hrvatske i Hrvatsko crnogorsko društvo prijateljstva "Croatica-Montenegrina" Osijek

________________________________

Kada govorimo o Miloradu Nikčeviću, najprije moramo reći da je bio intelektualac u punom i pravom značenju te riječi. Potom moramo reći da se taj intelektualac kroz nauku bavio svojom državom, svojim jezikom i svojom kulturom. Crnogorskom. Dug koji imamo prema njemu nemjerljiv je. U amanet nam Crna Gora, branićemo je onako kako su je Milorad Nikčević i drugi iz redova takvih intelektualaca branili.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Željko Kaluđerovic

CRNOGORSKO DRUŠTVO “LOVĆEN” iz Lovćenca

________________________________

Teško je naći riječi kojima bi opisali djelo i doprinos koje je za sobom ostavio Milorad Nikčević, a po čemu je i za života bio prepoznat kao istaknuti naučnik i stvaralac. Nama u dijaspori od posebnog značaja bili su njegovi tekstovi u kojima smo se gotovo svaki put prepoznali, jer je u njima bila sva ljubav, briga i želja za boljim sjutra koju dijaspora gaji i osjeća prema Crnoj Gori.

Neka mu je vječna slava i hvala za generacije koje su se na njegovim djelima obrazovale i koje će, sigurni smo, preuzeti prvu liniju odbrane Crne Gore u kojoj je istaknutu ulogu imao upravo profesor Nikčević.

 

Srđan Vukmirović

Crnogorsko Kulturno Društvo Toronto

________________________________

Poslednji pozdrav profesoru Miloradu Nikčeviću, velikom čovjeku i neumornom borcu za nezavisnu Crnu Goru iz dijaspore u Hrvatskoj i graditelju institucija očuvanja crnogorskog identiteta.

Neka mu je vječita hvala i slava.

Članovi i rukovodstvo Crnogorsko-njemačkog udruženja Montenegro-Hessen iz Frankfurta.

Nena Kesselman-Evans Predsjednica udruženja Montenegro-Hessen

_______________________________

Sa velikom žalošću smo primili vijest o smrti Prof. dr. Milorada Nikčevića.

Odlaskom akademika Nikčevića Crna Gora izgubila je vrsnog intelektualca, naučnog radnika i patriotu koji je branio i promovisao vrijednosti koje baštini i na kojima počiva naša domovina.

Naše ISKRENO I DUBOKO SAUČEŠĆE porodici Nikčević. 

SLAVA MU !

 

Goran Vratnica

Predsjednik Udruženja  belgijsko-crnogorskog prijateljstva "MONTENEGRO"

________________________________

Poštovana porodice Nikčević, poštovani prijatelji Dr. Milorada Nikčevića,

Blago onom čiji put ide uspored sa putevima velikih ljudi na ovoj zemlji, a njegov je svakako tako tekao. Njegova vječnost i ponos biće uvijek zabilježena i ovjekovečena u istoriji crnogorskog, hrvatskog i svih naroda.

Hvala mu za sve zasluge!

 

Zavičajno društvo Plava i Gusinja " Izvor" Slovenija,

predsjednik Skender Bajrović, prof. lik. umjet.

 

________________________________

Rijetki su ljudi, rijetki intelektualci kao što je bio prof. dr Milorad Nikčević. Dijaspora je izgubila njegovim odlaskom, izgubila je i naša domovina, izgubili smo svi čovjeka koji je bio predvodnik u svemu, a što se djelovanja u dijaspori tiče. Nosio je samim tim i veliku odgovornost, ali je on bio jak i nikada poklekao nije. Ponosni smo svi na gospodina Nikčevića i njegov doprinos, posebno što se utemeljenja crnogorskog jezika tiče. Ostalo nam je iza njega jedno veliko blago, koje ćemo čuvati i prenositi na naše potomke.

Neka počiva u miru i veliko mu hvala.

 

Rašo Adrović

Evropska dijaspora Bošnjaka

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Danile

Svaka čast crnogorskij dijaspori, a RIP Miliradu Nikčeviću.

Nikola

Dirljivo, lijepo, zasluženo čestitim i hrabrim životom i radom.