16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Priština: Uspješno predstavljena crnogorska poezija i slikarstvo

Dijaspora

Comments 4

Priština: Uspješno predstavljena crnogorska poezija i slikarstvo

Autor: Antena M

  • Viber

U Prištini je pod pokroviteljstvom Kancelarije Premijera Vlade Kosova za pitanje zajednica u organizaciji Udruženja Crnogoraca "Pereper" održano veoma uspješno veče Crnogorske poezije i slikarstva koje je probudilo izuzetno veliku pažnju i poštovanje kako publike tako i zvaničnika.

Na ovoj, kako je navedeno, jedinstvenoj manifestaciji učestvovala su trojica Beranaca: prof. dr Draško Došljak, književnik Braho Adrović i slikar Irvin Masličić.

Veče je u prisustvu velikog broja posjetilaca otvorio predsjednik Udruženja Crnogoraca "Perper" Lazar Radulović koji se posebno zahvalio kancelariji Premijera za pitanja zajednica koja je finansijski podržala ovaj projekat kao i snažnoj podršci svoje matice, Uprave za dijasporu, a posebno predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića čiji "vjetar u leđa i te kako osjećamo".

Radulović je naglasio da ovim i sličnim projektima želimo da sačuvamo naš crnogorski identitet, kulturu i običaje i zato je ovakvih i sličnih projekata potrebno što više.

"Mi smo spremni da nastavimo da radimo i više i jače na dobrosusjedskim odnosima Crne Gore i Kosova, koji jesu na zavidnom nivou, ali smo spremni da radimo da ti odnosi budu i još bolji, ali da ne shvatite da je Crnogorcima na Kosovu sve idealno jer ima stvari koje su daleko od idealnih, naglasio je Lazar Radulović i to ilustrovao činjenicama da Crnogoraca nema u Ustavu Kosova, da oni kao narod nemaju svog predstavnika u parlamentu ili svog poslanika, a nema ih ni u vladinim institucijama.

Potrebna je, kako se navodi, i kancelarija kao stalna adresa komunikacije sa državnim institucijama, civilnim društvom, medijima i građanima crnogorske zajednice a takođe i određen budžet za nesmetano obavljanje redovnih aktivnosti.

Lazar Radulović je ukazao i na značaj predstojećeg popisa stanovništva na Kosovu.

U svom pozdravnom govoru zamjenica premijera Kosova, Emilija Redžepi, je naglasila da je veliko zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju i uživati u predivnom programu eminentnih književnika, pisaca i slikara.

"Vrijednosti i specifičnosti različitih naroda su bogatstvo našeg zajedničkog Kosova", kazala je ona i pozvala da čuvamo i njegujmo naše kulture, zajedničkim trudom, poboljšamo međusobnu saradnju, praveći nove mostove zbližavanja među svima nama, jer zajedno smo svi jači, poručila je Redžepi.

Na svečanom otvaranju Crnogorske večeri poezije i slikarstva govorio je otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Prištini Mirsad Bibović, a u ime predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, njegova savjetnica i izaslanica za ovu manifestaciju, Radojka Rutović, dok je u ime Centra za razvoj i očuvanje kulture manjina govorio direktor Salko Luboder, a o crnogorsko - albanskim vezma prof. dr Draško Došljak koji se posebno osvrnuo na Radovana Zogovića i njegovu čuvenu poemu Ali Binaku i Esada Mekulija, osnivača mnogih kulturnih institucija na Kosovu uključujući i Akademiju nauka.

Zvonko Pavličić govorio je o crnogorskim slikarima na Kosovu posebno apostrofirajući Đeljošta Đokaja, Hilmiju Ćatovića, Nikolu Gvozdenovića, Zonjiča i mnoge druge.

U književnom dijelu programa svoje stihove su govorili pjesnici Braho Adrović, Sreten Vujović i Gordan Čampar i njihov gost, albanski pjesnik Fehredin Ćehu.

Na izložbi slika prezentovanii su radovi Zdravka Vučinića, Zvonka Pavličića, Petra Vujoševića, Momira Kneževića, Miodraga Elezovića, Pera Nikčevića, Irvnina Masličića, Suzne Stojadinović i Snežane Rančić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

beranac

Hvala ucesnicima na promociji nase drzave, a posebno hvala na ovom fantasticnom tekstu!

bombon

Ovaj tekst vas uvede u dogadjaj kao da ste prisustvovali, sjajno!

andreabr

Precizan i infirmativan tekst. Bravo za ucesnike!