10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja sa Adisom Ahmetovićem – izvjestiocem za Zapadni Balkan

Dijaspora

Comments 0

Sastanak eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja sa Adisom Ahmetovićem – izvjestiocem za Zapadni Balkan

Autor: Antena M

  • Viber

Na inicijativu zajednice udruženja crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj, 29. septembar održan je online sastanak sa Adisom Ahmetovićem izvjestiocem za Zapadni Balkan, parlamentarne grupe SPD u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga.

Predsjednica eMDe Alijanse Emira M Ličina ukratko je upoznala Ahmetovića sa brojnošću i organizacijom crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj i prenijela njenu zabrinutost ukupnom društveno-političkom situacijom u Crnoj Gori, saopšteno je iz udruženja crnogorske dijaspore.

Ličina je, kako je navedeno, upoznala Ahmetovića sa konkretnim primjerima kršenja slobode govora, takođe ga je podrobno informisala o pokušajima oduzimanja biračkog prava pripadnicima dijaspore koji posjeduju isključivo crnogorsko državljanstvo i prebivalište u Crnoj Gori, što je direktan udar na elementarna ljudska prava, a čemu dijaspora ima namjeru oštro da se suprostavi.

Ahmetović je istakao da pomno prati politička dešavanja u Crnoj Gori i da je ovo što se trenutno dešava u našoj zemlji zabrinjavajuća situacija.

“Uprkos svim aktuelnim dešavanjima i očiglednim stranim uticajima za budućnost Crne Gore u EU, čvrsto je uvjeren da sve pro-evropske snage moraju nastaviti da aktivno rade na procesu pristupanja EU” dodaje se u saopštenju.

Ahmetović je kazao da Crna Gora i SR Njemačka imaju dobre odnose i da su pouzdani partneri. Njegova posebna podrška ide onima koji će sačuvati multietnički i multikulturalni sklad u zemlji i nastaviti evroatlantski put Crne Gore.

“Takođe je naveo da mu je drago da je imao priliku da razgovara sa predstavnicima crnogorske dijaspore. Dijalog uvijek stvara mogućnosti za izgradnju mostova saradnje i prijateljstva između zemlje porijekla i Savezne Republike Njemačke”, kaže se u saopštenju.

Stoga je pozvao Ličinu, da se organizuje sastanak sa širim sastavom eMDe Alijanse, gdje bi se detaljnije razgovaralo o temama koje su od interesa za crnogorsku dijasporu u Njemačkoj, npr. iz oblasti boravka i rada u Njemačkoj.

„Kao multietnička i multikulturna zemlja, Crna Gora je svjetionik nade za dalji proces proširenja EU“, kazao je Ahmetović.

Iz eMDe Alijanse su poručili da će ta zajednica u narednom periodu poraditi na održavanju ovakvih i sličnih sastanaka, sa predstavnicima svih relevantnih adresa, kako bi što bolje upoznali  partnere u Njemačkoj sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR