31 °

max 34 ° / min 19 °

Subota

27.07.

34° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ćulafić: Crnogorska nacionalna manjina u Albaniji kao simbol očuvanja nacionalnog identiteta

Dijaspora

Comments 1

Ćulafić: Crnogorska nacionalna manjina u Albaniji kao simbol očuvanja nacionalnog identiteta

Autor: Antena M

  • Viber

Prošla godina bila je godina puna emocija i značajnih dostignuća za udruženje "Zajednica Crnogoraca u Albaniji“, ali i za crnogorsku nacionalnu manjinu u Albaniji, poručuje predstavnik Marinko Ćulafić. 

"Nakon teškog perioda za crnogorsku manjinu, koji je poslednjih godina uglavnom ignorisana, krenula je ka asimilaciji, zahvaljujući ozbiljnom programu aktivnosti i susreta udruženja ZCGA, omogućeno je promovisanje događaja i istorijskih ličnosti crnogorske manjine.

U martu prošle godine formiran je novi Odbor za nacionalne manjine, gdje sam imao čast da budem izabran i naimenovan za prvog predstavnika crnogorske manjine u ovoj značajnoj instituciji koja je u sastavu Savjeta ministara Albanije.

Takođe, po prvi put u istoriji, udruženje crnogorske manjine (ZCGA) postaje članica Savezne unije evropskih manjina (FUEN).

Ovo je bio još jedan veoma važan događaj u istoriji crnogorske manjine u Albaniji. Sada ćemo imati još jedan kišobran da steknemo i sačuvamo svoja prava ne samo u okviru zakona za nacionalne manjine u Albaniji, već i u važnim institucijama u Evropskoj uniji", navodi Ćulafić. 

Kako dodaje, 2022. je bila godina jačanja saradnje sa Upravom za saradnju sa dijasporom i iseljeništvom Crne Gore u okviru projekata realizacije nadmorskih visina.

"Takođe, proteklih mjeseci, dolaskom novog otpravnika poslova, imali smo blisku saradnju sa Ambasadom Crne Gore u Tirani na reorganizaciji crnogorskih udruženja u Skadru i uključivanju hiljada građana crnogorskog porijekla koji žive u gradu Skadar i sela oko njega.

Koristim priliku da apelujem na vrh političara u Crnoj Gori da okrene glavu od crnogorske manjine koja živi u Albaniji! Mi smo manjina ne samo sa visokim ugledom u albanskom društvu, već smo sačuvali i čuvamo sa fanatizmom i ponosom svoj crnogorski nacionalni identitet.

A najvažnije je da svoju domovinu Crnu Goru volimo bez uslova i interesa.

Na kraju svog prvog članka za ovu novu godinu želim svim svojim sunarodnicima crnogorskim, gdje god da se nalaze, da 2023. bude dobra, mirna i prosperitetna godina za sve nas!", zaključuje Ćulafić. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mijo pooovic

Gospodin Ćulafić zaslužuje svaki respekt