10 °

max 13 ° / min 10 °

Petak

03.05.

13° / 10°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska udruženja u SAD: Odgađanje popisa za mjesec suštinski ne mijenja ništa

Dijaspora

Comments 1

Crnogorska udruženja u SAD: Odgađanje popisa za mjesec suštinski ne mijenja ništa

Autor: Antena M

  • Viber

 Odgađanje popisa na mjesec, kako najavljuje nova Vlada, ne mijenja suštinski ništa.

To poručuju u saopštenju Udruženje Crnogoraca 13 Jul iz Njujorka, Crnogorsko-Američka asocijacija Cetinje, Kulturno društvo Rumija-Čikago, Fondacija Euro-Gusinje, Montenegro golf klub, Udruženje 21. maj. 

Prenosimo ga integralno: 

"Pozivamo sva odgovorna lica u Crnoj Gori da se popis stanovništva odloži dok se ne nađe zajednicki jezik za uključivanje svih relevantnih subjekta u njegovo sprovođenje. Odlaganje od mjesec, kako najavljuje nova Vlada, ne mijenja suštinski ništa.

Svjedoci smo da je proteklih tri godine Crna Gora izložena neprimjerenom pritisku velikosrpskog nacionalizma predvođenog Crkvom Srbije i njenih sljedbenika u Crnoj Gori kao i od strane samih zvaničnika susjedne Srbije.

Zbog svega toga mnogo je bitno da se radi na stvaranju normalnih uslova za održavanje popisa što se u SAD obavlja bez ikakve propagande ili pritiska, i da Crna Gora dobije vjerodostojne podatke o stanovnistvu u njoj.

Crna Gora se već duže od godinu nalazi u političkoj blokadi u kojoj ništa ne funkcioniše pa sumnjamo da nova Vlada za mjesec dana može značajno izmijeniti uslove i stvoriti ambijent normalnog popisa.

Zbog toga i nije jasno zbog čega je popis sada u ovom momentu toliko bitan i zbog čega se on mora održati krajem novembra kako se najavljuje ili su i to obaveze preuzete od prethodne a obećanje dato “svevišnjim” iz Beograda.

Još jednom da naglasimo da je Crna Gora država svih naroda koji u njoj žive i da svi oni čine Crnu Goru onim što jeste: multikulturalno i multinacionalo društvo i zajednička domovina svih nas.

Sprovođenje popisa kakvo je zamišljeno i u ovakvoj atmosferi je u najmanju ruku neozbiljno i neprimjereno.

Ovako značajna državna aktivnost najavljuje se sprovesti bez širokog konsenzusa i bez angažovanja opozicije kao i iza leđa i na štetu Crnogoraca sa jasnim ciljem da se njihov broj značajno umanji.

Crna Gora se pokušava predstaviti kao nešto što nikad nije ni bila, kolonija ili vazal Srbije.

Ukoliko se ne dođe do zajedničkog jezika svih i ukoliko se popis planira sprovesti na način na koji je zamišljen mi pozivamo sve na bojkot takvog popisa jer njegovi rezultati neće koristiti državi Crnoj Gori već će služiti za manipulisaanje na način koji odgovara ljudima koji bi i dalje da dijele i koji bi i dalje da opstaju na podjelama jer ništa drugo i nemaju ponuditi.

Pozivamo novoizabranog predsjednika Vlade da odloži popis do stvaranja normalnih uslova za njegovo održavanje, i da smo mi, iako u SAD veoma dobro informisani i spremni da se angažujemo u slučaju održavanja bez konsenzusa.

U pamet se Crnogorci i zajedno sa svim patriotskim građanima ne dozvolite da budete izmanipulisani. Nijesmo doma, dođite dogodine!"

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dijaspora

Zoran Raičevic, vidje li ga neko ?