23 °

max 23 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

23° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP: Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji opstruira projekte koji promovišu crnogorski identitet

Dijaspora

Comments 3

CP: Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji opstruira projekte koji promovišu crnogorski identitet

Autor: Antena M

  • Viber

 Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji nastavlja svoju misiju opstrukcije i blokade projekata koji se bave očuvanjem i prezentovanjem crnogorske savremene i tradicionalne kulture.

Kako se navodi u saopštenju, rješenjem Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, o dodjeli sredstava po javnom konkursu za sufinansiranje projekata za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina u 2024. godini, nijesu odobrena sredstva za 5. Likovnu koloniju „Lovćenački koloriti” uz obrazloženje da je komisija: „prihvatila prijedlog Nacionalnog savjeta da se prednost da drugim projektima”.

 "Likovna kolonija „Lovćenački koloriti” je značajna i prepoznatljiva umjetnička manifestacija u crnogorskom iseljeništvu koja je do sada okupila više od 20 akademskih slikara iz crnogorske zajednice iz Srbije, Francuske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Likovni stvaraoci su obogatili zbirku Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu sa više od 40 radova izuzetne umjetničke vrijednosti. Organizator kolonije je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija”", podsjeća Crnogorska partija u saopštenju.

Ističu činjenicu da  Nacionalni savjet „Crnogoraca” u Srbiji ne samo da ne finansira projekte udruženja koje promovišu identitetske karakteristike crnogorskog naroda, već kao organ finansiran iz budžeta Srbije pokušava na sve načine da ih blokira.

"Podsjećamo, ranije je Nacionalni savjet blokirao transfer sredstava koja su od strane pokrajinske Vlade bila namijenjena za organizaciju Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine, jedine manifestacije u prosvjetnom sistemu Srbije na crnogorskom jeziku", navode u saopštenju.

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

DejanRVujičić

2-tkz Nacionalni savez crnogorske zajednice u Srbiji je produženo četničko fašističko tijelo bgd ajhmana koje je sastavljeno od predstavnika vladajućih četničkih stranaka u Srbiji i od svog osnivanja anticrnogorsko,anti zapadno anti Nato saveza. Danas u srbiji je svaki Crnogorac slobodna meta.

DejanRVujičić

1-Vladajuća četnička klasa u Srbiji je duboko uvjerena da je nezavisna CG provizorij koji je privremenog karaktera i da Beograd ima dužnost da radi protiv CG i da je to nešto normalno. Oni preko SS spc direktno preko svojih "vladajućih" četničkih pijuka u PG usmrćuju državu CG.

Bajova CT

Naćerali ste Srbiju da uvođenjem u službenu upotrebu u jednoj vojvođanskoj opštini prizna CRNOGORSKI jezik. To vam neće oprostiti, tako da će vas stalno blokirat i gušit. A majka Crna Gora ne brine ni o svojima doma, a kamoli o vama vani...