22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BVCG: Crna Gora je dužna da više i ozbiljnije brine o iseljeničkim zajednicama

Dijaspora

Comments 0

BVCG: Crna Gora je dužna da više i ozbiljnije brine o iseljeničkim zajednicama

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić kazao je da su iseljenici dali doprinos obnovi nezavisnosti koji se nikada ne smije zaboraviti. Država Crna Gora je dužna da više i ozbiljnije brine o iseljeničkim zajednicama, i njihovim potrebama, da budu dostupnije usluge diplomatsko-konzularnih predstavništava i da se kontinuirano vodi računa  o očuvanju njihovog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta, saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća CG.  

Mustafić je, dodaju, bio gost tradicionanih godišnjih susreta bošnjačke dijaspore iz Crne Gore u Utrehtu u Holandiji. 

Skup je organizovalo Bošnjačko Udruženje Plavljana i Gusinjana "BEHAR" iz Holandije, a prisustvovalo je više od tri stotine zvanica, članova udruženja, kao i gosti iz udruženja iseljenika - " Kula" i "Merhamet" iz Holandije i Njemačke.

Mustafić je ukazao na važnost očuvanja identiteta u iseljeničkim zajednicama porijeklom iz Crne Gore. 

"Svojim susretima i druženjima vi čuvate bošnjačku kulturu, vjeru, tradiciju i jezik, održavate vezu sa zavičajem i služite kao sjajan primjer drugima. U Bošnjackom vijeću u Crnoj Gori, kao instituciji koja se prevashodno bavi tim pitanjima, uvijek ćete imati partnera", kazao je Mustafić. 

On je kazao i da je nedavno završeni popis stanovništva, kroz zajedničke aktivnosti Vijeća, političkih subjekata i Vlade,  omogućio slobodno izjašnjavanje i da vjeruje da će rezultati potvrditi samosvijest bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. 

Mustafić je istakao da je bošnjački narod autohton i na svojim ognjištima i u potpunosti posvećen prosperitetu i evropskoj budućnosti Crne Gore i čitavog regiona.

"Nedavno izglasavanje u Ujedinjenim nacijama Rezollucije o Srebrenici velika je porvrda pravde i satisfakcija za porodice žrtava  genocida, ali  je to i civilizacijska  pobjeda ljudskosti nad bezumljem  i osuda ideologije koje je taj genocid prouzrokovalo", zaključio je Mustafić. 

U ime Udruženja " BEHAR" obratio se Nevzet Purišić koji je kazao da ova zajednica organizuje susrete već dvadeset i četiri godine sa velikom masovnošću što svjedoči o potrebi iseljenika da čuvaju svoje posebnosti i običaje, te porodične i prijateljske veze. 

"Nije to nimalo lako, ali mi volimo našu kulturu, stalo nam je da je očuvamo i prenesemo na nove generacije. Kroz stalne aktivnosti međusobno se uvezujemo i osnažujemo, a organizujemo i akcije kojima pomažemo određene projekte u zavičaju. Njegujemo naš bošnjački identitet, a podržavamo sve što vodi napretku naših krajeva i naše države Crne Gore, pa i čitavog regiona", istakao je Purišić.  

Tokom susreta u Utrehtu održan  je okrugli sto na kojem su razmatrana brojna  aktuelna pitanja i razgovarano o unaprijeđenju veza  sa iseljenicima u kulturnoj, ekonomskoj i društvenoj sferi. 

Na susretima i okruglom stolu u Utrehtu, u organizaciji "BEHARA", učestvovali su brojni gosti, te predstavnici više udruženja, kao i  Bejto Šahmanović potpredsjednik Bošnjačkog vijeća.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR