23 °

max 28 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

28° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

25° / 15°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

30° / 20°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila 4. jun, dan Svetog Vladimira Dukljanskog

Dijaspora

Comments 0

Zajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila 4. jun, dan Svetog Vladimira Dukljanskog

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženje "Zajednica Crnogoraca u Albaniji" je 3. i 4. juna, u saradnji sa Maticom crnogorskom i uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i prognanima Crne Gore (USDI), organizovalo niz aktivnosti povodom praznika Sv. Vladimir iz Dukljanski.

Uz podršku opštine Elbasan, 3. juna u gradskom pozorištu "Skampa" otvorena je izložba sa fotografijama muralnih ikona svetitelja, koje se nalaze u crkvama i manastirima širom Balkana.

U popodnevnim časovima u hotelu "Imperial" održan je okrugli sto na temu „Sveti Vladimir Dukljanski, kao simbol mira i suživota među narodima Balkana.

Prisutni su bili predstavnici opštine Elbasan, opštine Bari u Crnoj Gori, Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljeništvom (USDI), Matice crnogorske, udruženja Crna Gora iz Skadra, udruženja „Dukljani“ iz Crne Gore itd.

Izložba je 4. juna otvorena u manastiru koji nosi ime Svetog Vladimira u selu Šidžon u Elbasanu. Nakon liturgije prijatelje iz Crne Gore primio je Mitropolit Elbasana, Špata i Libražda, Njegovo Preosveštenstvo Andon Merdani. Prisutni su bili i gradonačelnik Elbasana, g. Gledian Llatja, zamjeniki Elbasana, itd.

Ideator i organizator ove godišnje aktivnosti je osnivač udruženja ZCGA, trenutno predstavnik Crnogorske nacionalne manjine u Albaniji, g. Marinko Ćulafić koji u svom Facebook statusu piše:

"Poklonstvo Svetom Vladimiru Dukljanskom pretvorilo je ovaj praznik u manifestaciju mira, ljubavi i bratstva među narodima Balkana, jedinstvenu u svojoj vrsti! U Elbasanu od davnina kažu "Ako želiš da opereš svoje grijehe, idi u crkvu Lači, ako si u nevolji i želiš da se izliječiš, idi u Šinđon".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR