14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Stav

Pleme i nacionalna svijest u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • viber

zordan

Izvanredna analiza , kao i uvijek .

Crnogorac iz BG

Glavni problem sa odrođenim Crnogorcima koji su 2003 promenili svoj nacionalni identitet delimično leži u tome što su Crnogorci prepustili Amfilohiju, Beogradu i četnicima da staro crnogorsko srpstvo tumače kao velikosrbijansko-ravnogorsko-bjelasko-anticrnogorsko srpstvo.

mijo popovic

Izvanredan tekst. Konacno jedan ozbiljan, moderan, kompetentan pristup nacionalnom pitanju. Mladi Batricevic je najtalentovaniji mladi teoreticar drustvene struke

Highlander

Nemanja nema šta da predaješ, pripadnici tih plemena se naveliko osjećaju Srbima i zbog toga što ih je većina van CG. A što se tiče Korzikanaca i Bretonaca to ste upravo vi. Zapaljenje postmodernog lokalizma i ama baš ništa više. Razlika ima na svim rubnim područjima. Nijedna nacija nije ista 1/1.

Lauda

Dosta je tu nelogicnisti u ovom tekstu. Uzmimo, na primjer, Hercegovinu koja je najbliza kulturi i tradiciji Crne Gore, pa su tamo ipak svi listom Srbi. Drugo, migracija stanovnistva iz Crne Gore je uvijek tezila teritorijama naseljenim Srbima. Zasto insistirati na razlikama kad smo braca sa Srbima?

Lauda

Sustina je da skoro 100 procentualna Crna Gora danas smatra da su iskljucivo nacionalni Crnogorci nosioci suvereniteta i drzavnosti, a to je greska. I nacionalni Srbi su za drzavu Crnu Goru. Zato se ne treba dijeliti na "il' MI, il' ONI". Nema nas dovoljno da se namecemo jedni drugima. A i zasto bi?

Mario

@Lauda,: tvoja površnost je ravna tvojoj gluposti!Petrović,Crnogorac,Blagojević i još druga Crnogorska prezimena su u zapadnoj Hercegovini česta!Tri četvrtine BiH "svetosavskih"prezimena jesu crnogorci iz 1918ih!Srbi otimaju sve a naj više ono što nemaju a to je PONOS!

Lauda

@Mario, Zamolicu da ostanemo ljudi i da se ne vrijedjamo. Naglasio sam samo da se Hercegovci deklarisu listom Srbima, i na to ih niko ne primorava. I ne samo Hercegovci, vec i potomci onih Crnogoraca koji su naselili Bosnu od 15. vijeka naovamo.

Posmatrac

Problem u ovome tekstu je sto autor ne vidi da se srpska svijest planirano siri iz velikosrpskih centara tokom 19. vijeka.