9 °

max 13 ° / min 8 °

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

16° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 9°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 11°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Stav

Bajka o pravoslavnim lizačima kašika

Autor: Antena M


amy

Dokle god religija ima uticaj na politiku u jednoj državi, tu neće biti istinskog napretka, jer niti postoji država gdje su svi vjernici, niti ona gdje su svi iste vjere. Krajnje vrijeme je da se OZBILJNO shvati riječ SEKULARNOST.

Aristos

SPC je anti-hrišćanska i sektaška (etnofiletistička) crkva. Njen status u CG bi se morao ozbiljno preispitati. Uprkos uspjehu litija i TV populizmu"oca Gojka" - to je jedna nazadna, neprijateljska - i društveno štetna - organizacija koja se mora staviti pod kontrolu države.

Rodoljub

Bravo za Dragana. Dobro je pisati ovakve i slične tekstove ne bili bilo nekog pozitivnog efekta u smislu mijenjanja stavova po pitanju ovih i ovakvih zabluda.

Rosman

Koliko ja vidim gospodin naslovom vrijedja vijernike, tako da tekst nisam ni citao. Ako mi njega postujemo kao ateistu, moze i on nas. Pozz

Emila

@Rosman Mislim da ste trebali pročitati tekst.....pouka je SVIMA ne samo Srbima....Ne piti iz iste čaše...ne jesti jednom kašikom....ne dijeliti osobne stvari s drugima bez prethodnog pranja. Nadam se da ćete se predomislili....

Denver

Nisu vijernici nego vjernici. I tekst ne vrijeđa vjernike uopšte, već razlaže neprikladno i neodgovorno ponašanje crkvenih vođa u ovoj opasnoj situaciji.

europeac

Komentar za Nobelovu nagradu. Sretan sam što ne pripadam SPC i ne moram se ni obazirati na njeno ponašanje. Mnogi iz te grupacije vjernika, razumiju nas Crno Gorce. Mi bi da se riješimo "srednjovjekovnih učitelja, Pravoslavlja" /NE, vjernika/ ovo 21. vijek, sloboda vjere je apsolutno zagarantovana

Jovan

Od onog zlog doba zarđale kašike Vojislava Šešelja, pa sve do danasnje glibave kašike popa Irineja Bulovica, AV i njegova bulumenta, ukljucujuci tu i Dodika i "vojvodu od koljenice", ubjedljivo su najveci pajaci na pozornici velikosrpskog cirkusa!

Marquez

Vidim da je mišljenje o tekstu podjeljeno kao rezultat shvatanja i prihvatanja religije (ne vjere, to je drugo),kao neprikosnovenog aksioma. Religija je skup pravila ponašanja vjernika ali ona NE SMIJE ići protiv njihovog fizičkog integriteta. Bravo Dragane. Još jedanput.

KK

Radi se o zdravom razumu, minimumu obrazovanja i higijenskim navikama koje obezbeđuju normalan život. Nasuprot srednjovjekovnom misticizmu, praznovjerju, primitivizmu i zatucanosti koje nema veze sa hrišćanstvom i religijom uopste

Enver

Neizmjerna hvala Gospodaru svjetova što mi je podario vjeru koja nema ništa sa navedenim obredima. A na aktuelnu situaciju vezanu za zarazne bolesti dao je uputu koju sljedbenici treba odgovorno da slijede, a koja je u korelaciji sa naučnim dostignućima.

Jablan

Problem je po meni u tome, ako crkva obustavi pričešće onda s time direktno priznaje, da pričešće je jedan obični ritual koji je izmislila sama crkva i da obred nema nikakvog utjecaja. To je samo jedan plasebo efekt, gdje se ti bolje osjećaš jer vjeruješ u to.