26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Patrijarh u Carigradu 1878. priznao autokefalnu Crkvu Crne Gore (Istorija Crkve, London, 1981)

Autor: Antena M

  • viber

Kotor

Imamo li mi tomos ili nemamo, ako ga imamo gdje je ako nemamo dajte da vise ne lupamo glavu o proslosti već da trazimo autokefalnost kao ukrajinska crkva.

Đoko Orlandić

@Kotor Ruska i crnogorska pravoslavna crkva nijesu imale tomos od Vaseljenske patrijaršije, jer ga nijesu ni tražile. Vaseljenska ih je patrijaršija unosila u svoj zvanični Diptih kao autokegfalne. Ruska ni sada nema Tomos. Srpska je taj Tomos dobila prvi put tek prije 99 godina, 1922. godine.

Stevan Dž

Hvala na informacijama gosp. Jovanoviću. Međutim ovaj tekst tj. ovi podaci malo zbunjuju još od naslova. Ako smo zvanično-formalno priznati 1878 u čem lično vjerujem, nakon Berlinskog kongresa, zašto nema nigdje Tomosa? U svakom slučaju ovo su dragoceni podaci kojima svakodnevno treba da bombardujemo srpsku i veliko srpsku stranu!!!!

Аксентије

@Stevan Dž мислим да је ту објашњено - AUTOKEFALNA CRKVA CRNE GORE U DIPTIHU RUSKE I NOMOKANONU VASELJENSKE CRKVE http://www.maticacrnogorska.me/files/81/08%20vladimir%20jovanovic.pdf

Stevan Dž

u svakom slučaju originalna knjiga na njemačkom jeziku može dovesti do korištene literature odnosno podataka i što je najvažnije arhivske građe i eto još jednog istraživanja koje nam ide u korist kako doći do dokaza o našem Tomosu koji je naveden u tekstu!!!!

Dejo

Istina! CPC dala saglasnost da Bog pošalje sina svog na zemlju, da se žrtvuje za nas grešne!

KUCH

Ovaj text ima netacnosti evo popisa Popis pravoslavnih crkava iz 1855. godine, iz "Kataloga autokefalnih crkava", objavljenog u Ateni iste godine. Po tome popisu, u svijetu je 1855. godine bilo deset autokefalnih crkava:- Carigradska- Aleksandrijska- Antiohijska- Jeruzalimska- Ciparska,- R

Slavs

Đe vam ke onda tomos ako ste bili autokefalna crkva? Navedite mi jednog vašeg patrijarha? E moji vi.......ali dobro, vama istina nikad nije bila prioritet, već samo propaganda i politikanstvo.

Vlah

@Slavs Tomos je ka i lična karta, što znači ako ga nemaš da ne znači da i ne postojiš. CPC nije nikad dobila tomos, ali je postojala i danas postoji i vječno će postojat. Znam da vas istina boli ali to je vaš problem. Sve crkve su priznavale CPC, pa i srbijanska crkva. Ti ssi verovatno bosanac, a?