18 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

18.10.

19° / 12°

Utorak

19.10.

19° / 10°

Srijeda

20.10.

19° / 11°

Četvrtak

21.10.

18° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

15° / 7°

Nedjelja

24.10.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vurušić: Srpski svet je projekat Rusije, parče u “ruskom svetu”

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Vurušić: Srpski svet je projekat Rusije, parče u “ruskom svetu”

Autor: Sanja Novaković

  • Viber

„Srpski svet“ je čista igra Rusije, projekat Rusije. „Srpski svet“ zapravo je parče u „ruskom svetu“. Rusija još nije preboljela ulazak Crne Gore u NATO. Rusija na Balkanu djeluje kroz Srbiju, odnosno kroz Vučića, SPC i Milorada Dodika. Sada se, nažalost, povratila nada da bi se u taj dio mogla priključiti Crna Gora, sa novom vlašću. Izbori u Americi će biti ključ za čitavu geopolitičku situaciju. To su neke od oscjena novinara Jutarnjeg lista i kolumniste Vlada Vurušića koji je bio gost naše emisije “Drugačija radio veza”.

Tema emisije bila je: “Planovi i poluge uticaja Rusije na Balkanu”.

Objašnjavajući svoju tezu da se prostor za uticaj Rusije na Blakanu sve više sužava, Vurušić navodi da većina zemalja želi da ima svoj put, te da se većinom okreću Zapadu.

 „Nakon raspada SSSR-a Rusija je smatrala da će moći da zadrži uticaj nad tim prostorom. Stvari su se, međutim, promijenile. Većina zemalja želi da ima svoj put i svi se većinom okreću prema Zapadu. Rusija je spala na Srbiju i Republiku Srpsku. Sada se, nažalost, povratila nada da bi se u taj dio mogla priklljučiti Crna Gora, sa novom vlašću“, smatra Vurušić dodajući da situacija, ipak, nije tako jednostavna.

 „Rusija jeste velesila. Njihova ekonomska moć ne prati, međutim, njihove političke želje, naročito prema onim zemljama kojima želi da konkuriše, EU i SAD. Tu je jedan od najvećih problema Rusije koja evidentno ostaje sve dalje od Evrope, a Balkan je jedino slobodno mjesto gdje oni mogu, ili misle da mogu imati neki uticaj“, kaže Vurušić.

Ruska politika na Balkanu i ne samo na Balkanu, ima, navodi Vurušić, nekoliko nivoa. Jedan od njih je, smatra, politika destabilizacije i nemanje želje za konstruktivnim djelovanjem.

„Problem ruske politike je to što se svi okreću Zapadu. U takvoj  situaciju Rusija želi destabilizaciju. Rusiji više odgovara da održava stanje „zamrznutih konflikta“, otezanje rješenja u nedogled. To vidimo i na području SSSR-a. Naravno, tu je sada i pitanje Kosova. Rusija želi da bude dio tog procesa i želi što više da oteže pitanje Kosova. Zato i postoji, kako i kažu neki u  Rusiji, ne baš veliko povjerenje u Vučića. Mada, Vučić je ipak ruski igrač. Rješenjem pitanja Kosova uticaj Rusije na Srbiju i na ovo područje prestaje. Rusija je svim snagama nastojala poremetiti i Prespanski dogovor, dogovor Grčke i Makedonije o imenu Sjeverne Makedonije. Rusija konstantno nastoji da poremeti i spriječi evoroatlantske integracije zemalja na Balkanu“, smatra Vurušić.

Vurišić kaže da Rusija još nije preboljela ulazak Crne Gore u NATO.

„Pred izbore je Lavrov, sasvim javno, rekao da se nada pobjedi snaga koje i jesu pobijedile na izborima u Crnoj Gori. Zbog toga da se Crna Gora okrene pod okrilje Rusije“, navodi Vurišić.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da se Lavrovu ispuni ta želja, kaže:

„Svakako da Rusija djeluje, oni su jaka zemlja. Nije tajna da oni finansiraju, da su propagandni podrživači, konzervativnih, desno radikalnih stranaka“, navodi Vurišić.

Na pitanje kakvu reakciju Zapada, EU, NATO-a očekujete na novu političku realnost u Crnoj Gori, Vurušić ocjenjuje da EU nije ozbiljno shvatila događaje u Crnoj Gori.

„Mislim da EU nije ozbiljno shvatila događaje u Crnoj Gori i mogućnost raspleta koji se događa. Navodno, URA i Dritan Abazović su sada, kako kažu neki u Briselu, ušli u razgovor sa njima kako tako nešto ne bi bilo dopušteno. Rusi su svjesni da je iluzorno da traže bilo kakve baze u Crnoj Gori, čak i da ova vlast to hoće. Crna Gora je članica NATO-a i to joj ne bi bilo ni dopušteno. Izlazak iz NATO-a je veoma komplikovan, čak komlikovaniji nego izlazak iz EU“, navodi Vurušić.

Vurušić smatra da su izbori u Americi ključ za čitavu geopolitičku situaciju.

„To je onda pitanje hoće li se nastaviti nepredviđena i nepovezana politika koju vodi Tramp, ili će se to sve ustabiliti. Rusiji, bez obzira što je nezadovoljna Trampom, on ipak više odgovara. Tramp im odgovara više nego Bajden, jer bi se pobjedom Bajdena odnosi SAD-a i EU popravili. Opet bi EU i SAD bile na istom putu, dijelili bi iste vrijednosti“, smatra Vurušić. 

Rusija na Balkanu djeluje kroz Srbiju odnosno kroz Vučića, SPC i Milorada Dodika, smatra Vurušić i dodaje:

„Upravo Dodika mnogi političari iz Kremlja nazivaju glavnim čovjekom Rusije na Balkanu, a ne Vučića. Vučiću, koliko se god oslanja na Rusiju, Rusi ne vjeruju do kraja. To pokazuje „ruski trag“ u nedavnim antirežimskim demonstracijama u Beogradu. Srbija je, evidentno, premrežena ruskim obavještajcima. Vučić vodi politiku koja je Srbiju prilično vezala za Rusiju. Srbija od Rusije nabavlja naftu i plin u količini u kojoj, da Rusija „zatvori ventil“, Srbija je u problemu. Rusija, s obzirom na to da joj se sužava prostor na Balkanu, sigurno neće dopustiti Srbiji da joj tek tako izmigolji i da onda Rusija ostane bez ikakvog uticaja na Balkanu“, smatra Vurušić.

Novinar Vurušić kaže da je „srpski svet“, koji se sada propagira, čista igra Rusije, projekat Rusije. Smatra da je „srpski svet“ dio, zapravo parče u ruskom svetu.

„Srpski nacionalizam je postao ekspozitura ruskog nacionalizma, smatrajući da preko jake Rusije, preko ruskoga nacionalizma srpski može ostvariti sve svoje projekte“, navodi Vurušić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

milan

Konačno više neko relevantan od Hrvata.

Ctrl

Bravo za intervju.Sto se tice velikonacionalnih ,,svetova" jasno je odakle su.I Rusko mijesanje u nekim zemljama se jasno vidi kroz podrsku i razvijanju obicno ultradesnih stranaka,koje se odlikuju destrukcijom u zemljama u kojima su,prostaklukom,bahatoscu,i iskljucivo antizapadnim stavovima.