8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: Suverenistički blok bacio bi četništvo na smetlište istorije, ako ga DPS ne stimuliše propašće, kao i Crna Gora

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 9

Perović: Suverenistički blok bacio bi četništvo na smetlište istorije, ako ga DPS ne stimuliše propašće, kao i Crna Gora

Autor: Antena M

  • Viber

 - Ako je DPS-u stalo do opstanka Crne Gore treba da stimuliše svoju suverenističku konkurenciju, kako bi se uspostavio blok različitih kolona suverenizma, koji bi bacio četništvo na smetlište istorije, ocijenio je predsjednik crnogorskog PEN centra, filozof Milenko Perović, u našoj emisiji "Drugačija radio veza". Kako kaže, ako to u DPS-u ne shvate, ne samo da će propasti oni nego i Crna Gora. 

Perović kaže da se mnogo puta od Crnoj Gori odlučivalo izvan Crne Gore.

No, kada je u pitanju današnja situacija, dodaje, nije moguće jednoznačno odgovoriti na to pitanje.

"Različite vektorske sile su se spregnule u ovom trenutku, vuku Crnu Goru na sve moguće strane. Odlučuje se i u samoj Crnoj Gori i izvan Crne Gore i tu se dobija rezultanta sila, koja smjer kretanja Crne Gore čini u dobroj mjeri neizvjesnim. Očigledno je da jedna grupacija više ne vlada Crnom Gorom, a druga koja je pobijedila još ne vlada Crnom Gorom. Nalazimo se u nekom prostoru gdje je još sve otvoreno", ocjenjuje Perović. 

Pokazuje se, kaže Perović, na primjeru URE, "partije medijskih tajkuna", da su oni ostvarili uticaj koji daleko prevazilati njihovu realnu snagu.

To Perovića podsjeća na situaciju kada dijete na prepunom čamcu ustane i počne da ga ljulja.

"Čak i snaga djeteta u klimavom čamcu može da dovede čamac do toga da potone", slikovit je predsjednik crnogorskog P.E.N. centra. 

Skup gomile nekompetentnih amatera završiće čupanjem za perčin

Stvari su se u Crnoj Gori tek zakomplikovane, što se vidi po tome da šarolika grupacija vrlo teško može da namiri svoje interese, smatra on.

"Kad se ide na takvo široko objedinjavanje različitih subjekata divergentnih ideologija, koje imaju zajedničko da otmu što više od kolača vlasti koji se zove CG, onda je razumljivo da se svi ti apetiti ne mogu namiriti. 

Postoje ruski apetiti, apetiti vlasti Srbije prema Crnoj Gori, apetiti SPC, Srpske patrijaršije i apetiti posebno MCP (što nikako ne treba izjednačavati) i apetiti u svakoj od postojećih koalicija. Da bi se sve to namirilo CG bi morala da ima vladu od 100-ak ministarstava, čak mi se čini i da bi tada bilo malo mjesta za sve te ambicije najrazličitijih političkih amatera", navodi on. 

Perović kaže da te apetite današnja Crna Gora ne može namiriti i da će to kod svih izazvati nezadovoljstvo.

"Teško je vjerovati da se može postići primarni kompromis za bilo kakvu vladu. Ako se, ipak, to desi na temelju pritisaka sa ovih ili onih strana, teško je zamisliti kako će vlada da funkcioniše. Ne samo zbog divergentnih interesa nego zbog činjenice da ne može okupiti kompetentne ljude. Sve što se više priča o ekspertima, kad se zagledamo u današnju CG vidimo da je eksperata jako malo", kaže on. 

Smatra da će se tek sad pokazati, na novoj grupaciji, koliko su kadrovski potencijali CG za pravljenje države više nego neznatni i tu se moraju očekivati žestoki unutrašnji sukobi. 

"Kad se skupi gomila nekompetentnih amatera to se mora završiti čupanjem za perčine", siguran je Perović. 

Treba živjeti u Srbiji dugo vremena da bi se neke relacije u potpunosti shvatile, kaže Perović, objašnjavajući svoju izjavu da ne može da izjednači apetite Srpske patrijaršije i MCP. 

Velikosrbi preziru svoje sluge i lakeje u CG 

On podsjeća na klip u kome je novinar patrijarha SPC Irineja pitao da li je nadređen Amfilohiju Radoviću, na šta je Irinej odgovorio "djelimično" i da je Amfilohije Crnogorac. 

"Crnogorci koji se stavljaju u službu velikosrpskog nacionalizma, već 150 godina, koliko postižu visoku tržišnu cijenu u vremenima visokih ambicija velikosrpkog nacionalizma prema CG, toliko, dubinski gledano, iz istih velikosrpskih nacionalističkih krugova prema njima se njeguje prezir i stanovito omalovažavanje. S razlogom, jer su sluge i lakeji jednog projekta. Velikosrpski nacionalisti i ideolozi su uvijek tim Crnogorcima davali do znanja da nijesu ništa drugo do njihove sluge i lakeji i to se može vidjeti po personalnim sudbinama istaknutih crnogorskih likova koji su se konvertirali u Srbe, od Marka Dakovića pa na ovamo", kaže Perović. 

U percepciji velikosrpskog nacionalizma Crnogorci, a među njima i Amfilohije, uvijek su samo Crnogorci na posluzi, kaže Perović.

"Amfilohijeve ambicije su nešto više, pa ga u Patrijaršiji i nacionalističkim krugovima doživljavaju ne samo kao svog najboljeg favorita na terenu nego i kao najveću opasnost. Strahuje se da bi mogao da otrgne MCP i napravi samostalnu autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu", navodi on. 

Vučićevi favoriti u Crnoj Gori ne stoje dobro, ako Bajden pobijedi i gore će 

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, Perović kaže upravo suprotno - da Vučićeva mašinerija miješanja stalno radi.

"Biće da ga je ponijelo uvjerenje da srpski svet samo što nije načinjen, ali mislim da će nastupiti razočaranje kada se prebroje glasovi na predsjedničkim izborima u Americi. 

Pokazalo se da Vučićevi favoriti u CG, po koje je slao avion Vlade Srbije, ne stoje dobro u podjeli kolača i on pokušava da spasi svoju investiciju. Da li će uspjeti, to je otvoreno pitanje. 

Ako Džo Bajden pobijedi na predsjedničkim izborima pokazaće se da su sve te kalkulacije i inevesticije nešto što je otišlo u vjetar, promašena investicija na pravljenju Velike Srbije", kaže Perović, koji smatra da Evropa ne vodi samostalnu politiku.

"Njemačka je ekonomski džin i politički patuljak. Pokušala je da riješi srpsko-albansko pitanje koje su im Amerikanci preoteli, pa su pokušali da preotmu od Amerikanaca, pa je opet Trampu bio potreban međunarodni uspjeh...

Pokazalo se da je CG do određenog stepena kolateralna šteta u tim odnosima. Neko iz Berlina je mislio da će da namiri malu nacionalističku životinjicu, tako što će joj u čeljusti gurnuti Crnu Goru.

Pokazalo se da je u tom kontekstu cijela družina koja je krenula protiv koalicije koju predvodi DPS, uz svu tu silnu pomoć sa svih strana, uspjela da samo jednim mandatom na jedvite jade da pobijedi, a pitanje je da li će moći da efektuira tu pobjedu", navodi on. 

Današnji izdajnici CG nijesu vrijedni ni da se nađu na spisku pored Andrije Radovića i Marka Dakovića

Upitan kako gleda na suvereniste, koji su znajući za ulogu stranog faktora u pobjedi, slavili oslobođenje Crne Gore i je li viteštvo umrlo u Crnoj Gori, Perović odgovara: 

"Kod jednog broja tih činilaca viteštva nije ni bilo pa nije moglo ni umrijeti. Jedan broj ljudi, zaslijepljen svojim interesima, nije sposoban da stane, da sebe reflektuje u vremenu i prostoru i realno sagleda šta to zapravo slavi, na čiju stranu je stao da bi se odnijela prevaga", navodi on. 

Neki su se, kako kaže, enormno obogatili u sistemu za koji su tvrdili da je pod vlašću prve familije. 

"Za neke koje lično dobro poznajem mislim da je lična ambicija za bogaćenjem i ekonomskom moći toliko velika da bi bilo malo da im se da CG nego i planeta. 

Za mene je jedino pitanje odmjeriti da li su medijski tajkuni štetočine za CG kao što je bio Andrija Radović, Marko Daković...U tom pogledu će ući u istoriju. Da li će dobiti poglavlje u tamnoj stranici istorije ili će ih zapasti samo fusnota vidjećemo", kaže on. 

DPS ne smije da guši suverenistički blok

Smatra da postoji dubinska slobodarska potencija Crne Gore, i da, kako kaže, nije nje, Crna Gora bi davno nestala. 

Jedino je pitanje, dodaje, da li će se i kako moći politički artikulisati. 

Jedna od krivica DPS-a je što je, smatra Perović, gušila cijeli suverenistički blok da joj ne bi bio konkurencija. 

"Ako se DPS reformiše istinski, posljednja stvar koja bi smjela da radi je da zbog konkurencije u suverenizmu guši druge suverenističke intencije. Bude li to radila ubuduće ne samo da se neće vratiti na vlast nikada nego će CG na duge staze propasti. 

Ako je DPS-u stalo do opstanka Crne Gore onda treba da stimuliše svoju suverenističku konkurenciju.

Da se uspostavi blok različitih kolona suverenizma, koji bi bacio četništvo na smetlište istorije. Ako to u DPS-u ne shvate ne samo da će propasti oni nego i CG", rekao je Perović. 

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

gost

Odavno pricam, politicki grijeh DPS-a je sto je unistavao gradjansku opoziciju nakon referenduma jer su vjerovali da im jedino takve partije mogle biti prijetnja, a velikosrpske partije bi drzali kao strah za drzavni projekat. I zato glasaci nijesu imali gradjansku alternativu! Podrzavam R. Bojovica

LSCG

DPS ima taj problem sto je dobar dio partije četnički orjentisan, al su tu zbog koristi i dilova. DPS prvo mora ocistiti sebe od smeća pa onda poraditi na podupiranju procrnogorskih opcija kao stariji i iskusniji brat. Jer koalicija takva ima kadar da profašiste zgazi kao bubašvabe

Ccc

@Kotor Ima naznaka da patriotski komitski pokret okuplja sve veci broj ljudi... Ali intelektualci su nam malo jos pogubljeni.