16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden vodi, Trampov put ka pobjedi izvjesniji

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Bajden vodi, Trampov put ka pobjedi izvjesniji

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Novinarka Biljana Jovićević gostujući u našoj emisiji „Drugačija radio veza“ kaže da, prema posljednje objavljenim podacima, vodi demokratski kandidat Džozef Bajden ali da je sad sve na swing državama, koje će da odluče pobjednika. „Situacija je prilično neizvjesna, nijedan kandidat nema jasnu pobjedu“, naglašava Jovićević.

Treba izbrojati još milione glasova, posebno u Pensilvaniji koja daje 20 elektrora a tamo trenutno vodi Tramp i to preko 11 procenata. „Ta država je najključnija ali i najkričnija. Tamo još pristižu glasovi koji su polsati poštom. Glasanje bi moglo da potraje do petka“, ističe Jovićević.

Bajden blago vodi (0,2 odsto) u Viskonsinu gdje je tokom noći vodio republikanski kandidat Donald Tramp. „Moraju se prebrojati svi glasovi. Sad se broje prijevremeni glasovi a to ide na ruku Demokratama“, ističe Jovićević.

„Smanjila se Trampova prednost u Mičigenu na 4 procenta a tek treba da se broje glasovi u Detroitu, uporištu Demokrata. Bajden vodi u Nevadi 0,6 procenata. Tramp je zadržao prednost u Sjevernoj Karolini, 1,4 procenata“, dodala je Jovićević. U Arizoni, Bajden vodi 4 procentra. U Džordžiji, Tramp vodi 2 procenta.

Ohajo je takođe odlučujuća država gdje je dobio Tramp. „Ko dobije Ohajo, dobija izbore. Tako je ranije bilo“, napomenula je Jovićević.

Jovićević je saglasna sa izjavom autora emisije Darka Šukovića da „Bajden ima prednost ali da se bliži pobjedi čini Tramp“.
„To je zbog kombinatorike u državama u kojima se odlučuju izbori“, objasnila je Jovićevič.

Tramp je proglasio pobjedu u nekim državama gdje su se još brojali glasovi ali tada je imao prednost. Ta prednost je sada počela da se topi.

Tramp je poručio da „neće dozvoliti izbornu krađu te da će se obratiti Vrhovnom sudu“. U tom sudu, kaže Jovićević, ima podršku jer je šest sudija konzervativno a on je naimenovao tri. „Nije naveo za šta će se obratiti. Želi da se zaustavi brojanje glasova u Pensilvaniji. Smatra da glasovi, koji se broje nakon dana izbora, nisu legalni“, pojašnjava naša gošća.

Bajden je rekao da će o pobjedi odlučiti američki narod. Suprotnog je mišljenja od Trampa i tvrdi: „Prijevremeni glasovi su legalni, ti ljudi su glasali do 3. novembra“.
Brojanje prijevremenih glasova je, napomenimo, na dobit Demokrata.

SAD su se bukvalno spremale za nemire. „Na društvenim mrežama se spekuliše šta će biti“, dodala je Jovićević.

„Ako Bajden dobije 270 elektora (čime postaje predsjednik), Tramp je već rekao da je to pokušaj krađe i da će pokušati to da spriječi sa Vrhovnim sudom, iako ne precizira kako. A ako postoje drugi način, ne zna se koji je i šta bi moglo da se desi“, pojansila je Jovićević.

Na društvenim mrežama su kritike na račun anketa jer prebrojavanje glasova pokazuje da Bajden nema većinu kakvu su mu prognozirali. „Ima li razlike između nagađanja i ispitivanja javnog mnjenja“, pitaju se neki u SAD-u.

Treba napomenuti da je Tramp dobio 10 miliona više glasova nego što je imao 2016.

„Demokrate su očekivale da će izbori biti presuda Trampu zbog prethodne četiri godine. Međutim on je iz ovog izašao, iako ne pobijedi, superioran. Brend njegove politike je ojačao“, kazala je Jovićević u „Drugačijoj radio vezi.“

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ctrl

Velika izlaznost gradjana SAD koja bi se mogla objasniti opravdanim nezadovoljstvima u protekle 4 godine,ali je cudno sto opet ispada da je dobar dio njih za nastavak toga stanja u SAD.Neko je izgleda usavrsio jos vise svoj zanat nego prije 4 godine.