26 °

max 37 ° / min 24 °

Petak

30.07.

37° / 24°

Subota

31.07.

39° / 22°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

38° / 24°

Utorak

03.08.

38° / 23°

Srijeda

04.08.

38° / 25°

Četvrtak

05.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Najbolji crnogorski odgovor na agresiju srpskog sveta je objedinjavanje suverenista - crvenih i zelenih

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 6

Batrićević: Najbolji crnogorski odgovor na agresiju srpskog sveta je objedinjavanje suverenista - crvenih i zelenih

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nemanja Batrićević, mladi naučnik čiji je govor obilježio patriotski skup na podgoričkom Trgu nezavisnosti, bio je gost Darka Šukovića u "Drugačijoj radio vezi". Batrićević smatra da je najbolji crnogorski odgovor na agresiju srpskog sveta objedinjavanje suverenista.

“Mislim da je pametno da sa suverenističke strane bude takav odgovor. Ne mora to da bude jedinstveni blok od poćetka, pametno je ukrupniti i homogenizovati manje crnogorske partije sa manjim crnogorskim pokretima u neku vrstu političkog saveza. A sa druge strane da tradicionalne partije učine neki svoj savez izglednim da rade u tom smjeru. Mislim da je pravo vrijeme za to izbori u Nikšiću, mislim da je proljeće u Nikšiću dobar test”.

Batričević smatra da odgovor fali zbog toga što posljednjih decenija nijesu izgrađene institucije kulture.

“Nemamo nijednu elitnu kulturnu instituciju koja može da stoji na frontu I kaže 'Ne, mi ne čekamo da se partije dovedu u red mi kao društvo možemo dati odgovor na ova pitanja' i to je crvena linija iza koje mi ne idemo. U Crnoj Gori imamo jednu jedinu instituciju koja to radi, a to je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kome takođe prijeti nestanak. Kad se podvuče crta, vrlo je tanko u institucionalnom smislu šta je urađeno u zadnjih trideset godina”.

Upitan šta očekuje na kongresima DPS-a i SDP Batrićević je kazao da očekuje da se dođe do ideološkog restruktuiranja tog dijela političke scene.

“Ne očekujem neku vrstu suđenja partijskim kadrovima, te izmjene će se dešavati polako i umjereno. Potcijenjena je uloga SDP-a. Oni su napravili veliku stratešku grešku od 2015. Nije politički pametno da se partija sa njihovim kodom bavi socijalnim pitanjima i da im je važniji zakon o PIO nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Oni su mogli biti ono što jesu i možda bi oni danas bili u poziciji URE da su se ponašali na taj način”.

Batrićević je govoreći o lideru URE Dritanu Abazoviću rekao kako mu djeluje da on nije sa obje noge na zemlji.

“On je u igri sa igračima koji su mnogo snažniji od njega i imaju veći autoritet i resurse, ne mislim da on ima preveliku mogućnost da sam odlučuje o sudbini partije. Mislim da toj partiji nedostaje iskusnije vođstvo”.

Batričeviću je nelogično da URA kao partija koja se bavi zelenim politikama ne traži resore koji se bave ekologijom. Osvrnuvši se na protest na Sinjajevini Batrićević je kazao:

“Čudno je da jedina zelena partije koja na sva zvona govori o zelenim politikama, ne pokuša niti jedan put pomene ministarstva i institucije koje treba da budu uzete da bi se sprovelo to u djelo. Traže ministarstvo od kojeg brane prirodnu okolinu čije ministarstvo ne žele da uzmu”.

Govoreći o "Savezu crvenih i zelenih" , Batrićević smatra da je prava crnogorska koalicija zeleni 1919. Crveni 1941.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

ĐINA VRBICA

Kada bi se drug Batrićević politički angažovao, odmah bi ga podržala. Potrebni su nam ovakvi ljudi.

serdar

Poslije Đukanovića koji je očigladno obavio svoju misiju, treba vođa. Mudar i hrabar čovjek koji će odgovoriti izazovima nakaradnih srednjovjekovnih paranoika. Crnoj Gori treba istina.

Antifasista

Gospodine Batricevicu hocemo Vas na celu upravo takve koalicije Crnogorska Antifasisticka koalicija! Svaku srecu u zivotu Vam zelim od srca!