9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ibrahimović: Bečić izašao iz uloge predsjednika Skupštine i jasno poručio da nije za raspravu o Rezoluciji

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 3

Ibrahimović: Bečić izašao iz uloge predsjednika Skupštine i jasno poručio da nije za raspravu o Rezoluciji

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Jučerašnju izjavu predsjednika Skupštine Alekse Bečića, da je Skupština Crne Gore 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, te da je u njoj sve rečeno o tom pitanju, komentarisao je šef Kluba poslanika Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović u našoj emisiji “Drugačija radio veza”.

Kako navodi, tom izjavom Bečić je izašao iz okvira predsjednika Skupštine.

“Nije njegovo da tumači deklaracije i rezolucije. On je spiker u parlamentu i ne može da usmjerava kako će poslanički klubovi raditi i kako će podnositi izmjene zakona i rezolucije. Iznenađen sam onakvim nastupom, on juče nije pričao u ime predjsenika parlamenta već u ime predsjednika njegove partije. On je po meni poslao jasnu poruku, da on nije za to da se raspravlja o rezoluciji u našem Parlamentu”, kazao je Ibrahimović.

Kako kaže, ipak je bilo pomaka jer je Bečić kazao da je saglasan da se genocid desio.

“Bečić je, da li kao predsjednik Skupštine ali prije svega kao predsjednik Demokrata, rekao da njegova partija ipak priznaje da se desio genocid. Što mislim da je dobro za demokratiju i napredak naše države”. 

Govoreći o optužbama da je cilj Rezolucije da dovede u nelagodu novu parlamentarnu većinu i da zbog dnevno političkih razloga pokušavaju da “ućare” političke poene manipulišući takvom tragedijom, Ibrahimović kaže da motivacija da u ovom trenutku iniciraju Rezoluciju nije ishitrena, te da je jedan od razloga za iniciranje, između ostalog, testiranje demokratskih kapaciteta 27. saziva Skupštine.

“Moramo reći da nas u jednom periodu ipak nijesu tištile ovakva pitanja i podjele. Sada na koncu 2020. imamo strašne poruke, vraćanje kleronacionalističke i fašističke retorike. Očekujem da će kao odgovorni političari, podrškom ove rezolucije uspjeti da usmjere građane da ipak imaju senzibiliteta prema svim žrtvama koje su stradale zbog raznih fašističkih i hegemonističkih projekata i poruka da smo kao društvo pogriješili”. 

Manjinski narodi su, naglašava, kroz sve ove godine ukazivali na razne devijacije u društvu ali kroz mirni otpor.

Sada su, kako kaže, sve partije na potezu, posebno one koje imaju građanski prefiks.

“Predstavnici stranaka opozicije su bezpogovorno podržali ovu inicijativu. Vjerujem da građanske partije neće imati prijedlog da podrže tekst rezolucije a samim tim i da je podrže u parlamentu. Ova rezolucija će poslati poruku da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu”. 

Ibrahimović napominje da je predsjednik stranke Rafet Husović imao kontakte sa ambasadorima i sa potpredsjednikom Evropske narodne partije. Oni su, kako navodi, bili iznenađeni dešavanjima u Crnoj Gori u posljednja tri mjeseca i pokazali su određen vid zabrinutosti.

“Barem donekle će u narednom peridodu diplomatska evropska aktivnost i posebno SAD, ipak biti mnogo opreznija kada su u pitanju istorija, kultura i dešavanja u Crnoj Gori. Nadam se da će nova vlast shvatiti greške koje je radila i da će napokon podvući crtu, Crna Gora ne smije ići ispod toga i biti na ivici sukoba”.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Govoreći o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Ibrahimović vjeruje da će taj zakon prouzrokovati podjeljenost u našem društvu.

“Ono što je sigurno ovakav zakon nećemo glasati, najvjerovatnije nećemo ni biti u sali kada se bude glasao takav prijedlog izmjene zakona iz razloga što ne želimo da šaljemo poruku podjele onamo gdje treba baš vjera da nas smiri. Plašim se da ovaj zakon u ovom trenutku neće nam donijeti ono što vjera propagira”. 

I kada su prošli Zakon o slobodi vjeroispovijesti glasali, kaže rekli su da nijesu srećni što se u takvom ambijentu donosi zakon.

Poslovnik, objašnjava, dozvoljava mogućnost da se izmjene Zakona u hitnom postupku nađu na dnevnom redu Skupštine.

“Nijesam srećan što izmjene nijesu prošle test građana. Ko se plaši riječi građana? Ko se plaši poruka od kredibilnih međunarodnih institucija? Odgovor je oni koji žure da ovaj zakon stigne i prođe u parlamentu”.

O novoj Vladi

Nova Vlada se kaže još traži, jer su napravljeni nekompetentni potezi, kaže on.

Za ocjene da Vlada nije usvojila budžet jer nije sigurna da bi prošao u parlamentu, Ibrahimović kaže da je to najmanji razlog.

“Ova većina bi podržala i kakav takav prijedlog budžeta. Bojim se da nova većina gubi dah i da će početi da glasa mnoge druge zakone koji ne odgovaraju građanima”.

Upitan ima li istine u informacijama da se neko krilo u BS sprema na osnivanje nove stranke , Ibrahimović kaže da sigurno nema vatre te da imaju lidera koji čvrsto drži kormilo.

“Husović vodi politiku koja misli dobro Bošnjacima i građanima Crne Gore i koja vidi Crnz Goru među ravnopravnim članicama EU”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Darko

Ibrahimovicu prvo nauci da pricacas pa onda da se ide dalje.pripadnici tvog naroda su u drugom svetskom ratu i bosanskom napravili takve zlocine i sve je to bilo prije srebrenice,ali ti o tome cutis ne progovaras

Miso

Nije Becic ni Mandic ni Vucurovicu Ali treba da zna da nemoze Vucurovicu da laje a on da GA pusti eto doslo se do rezolucijejer Crnogorskih musliman ne trpe uvrede vise tako da je ovo trenutak istine zlocin je zaboraviti zlocin

Tajfun

Becic je jagnje u Vucijoj kozi.Nema nikakve razlike izmedju njega,Mandica i Knezevica,samo igra oblandiranu,umjerenu prosrpsku struju,u ovo smo se mogli uvjeriti u govoru na sahrani Rista Radovica.