14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pećanin: Vučić od CG pokušava da napravi RS, od Nikšića Sjevernu Mitrovicu; Upaljena žuta svjetla u SAD i EU!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Pećanin: Vučić od CG pokušava da napravi RS, od Nikšića Sjevernu Mitrovicu; Upaljena žuta svjetla u SAD i EU!

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Bivši urednik kultnog BiH magazina "Dani" i dobar poznavalac poliitičkih prilika na Zapadnom Balkanu, Senad Pećanin u našoj emisiji Drugačija radio veza kaže da je "demonstracija fašizma" prijedlog da Berane dobiju ulicu Ratka Mladića i Momčila Đujića.

Balkanski fašizam je po mišljenju Pećanina "nekontrolabilan" i efikasno je oružje za osvajanje i učvršćivanja vlasti ali je, naglašava, kao struja - dobar sluga i zao gospodar.

“Ono što je zabluda svih balkanskih fašista je uvjerenje da se fašizam može sakriti, ostati kamufliran političkom ili crkvenom retorikom. To je, očito, uvjerenje (Dritana) Abazovića kojem on, kobajagi podržava ulazak Crne Gore u EU, a spriječava usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ili tvrdnja (Andrije) Mandića o pruženoj ruci prema manjinama u Crnoj Gori, a istovremeno titulisanje četničkim vojvodom i slavljenje Ratka Mladića. Ili odvartno tragikomično glumljenje intelektualnog digniteta i moralnih principa Božene Jelušić i njenog glasanja u Skupštini kojim podržava četničku vlast I velikosrpske aspiracije u Crnoj Gori. Žive u uvjerenju da je moguće prevariti svijet i da je moguće prirodu te ideologije kamuflirati na način po kojem bi ona bila kompatibilna sa Evropom i svijetom u XXI vijeku”.

Aleksandar Vučić, naglašava Pećanin, od Crne Gore pokušava da napravi Republiku Srpsku, a od Nikšića sjevernu Mitrovicu.

“Ta činjenica svakim danom postaje sve jasnija u Briselu. U Berlinu i Vašingtonu su upaljena žuta svijetla kada je nova crnogorska vlast u pitanju. Najvažnije svijetske adrese polako shvataju prirodu nove vlasti u Crnoj Gori kao one vlasti koja pokušava promijeniti građanski, multietnički, sekularni karakter države”.

Region, a posebno Crna Gora, vjeruje Pećanin, čeka trka sa vremenom. Pitanje je, kaže, da li će često tromi mehanizmi funkcionisanja EU, a jednako i SAD-a, reagovati na pravi način prije nego se dogodi neko zlo.

„Mene situacija u današnjoj Crnoj Gori neodoljivo podsjeća na situaciju u Sarajevu i BiH 1991. Vladajuća većina u Crnoj Gori ide upravo tim utabanim stazama srpskog nacionalizma i bojim se da ni sami nijesu svjesni odgovornosti koja na njima leži. Angažman međunarodne zajednice mora biti puno konkretniji i agilniji, a vrijeme za takvu efikasnost curi. Imamo duboku infiltraciju Srbije, a preko nje Rusije u Crnu Goru“.

Upitan može li EU, uz pomoć SAD, da postane ključni faktor na Balkanu, te ima li Brisel efikasan instrumentarij sprječavanja Srbije da Srbe u Crnoj Gori i BiH koristi za destabilizaciju ove dvije države, Pećanin odgovara da nema sumnje da će politika zamrznutog stanja biti okončana.

„Čestitkom (Džoa) Bajdena Dana državnosti Srbije uz želju da priznaju Kosovo, Vučiću je ocrtana glavna kontura američkog odnosa prema regionu. Nesumnjivo je da će se raditi o konkretnim zahtjevima i pritisku na saniranju postojeće situacije. Nesumnjivo je da će EU tu biti jedan od ključnih faktora i da će od stepena usklađenosti zavisiti brzina, ali ne i konačni cilj puno većeg angažmana Zapada u regionu. Sada se više radi o pitanju vremenskih repera u kojima će se implementirati ta politika, nego o tome da više nije jasno šta treba preduzeti i na koji način bi to moralo biti saniramo“.

Govoreći o bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori i spremnosti NATO-a da toleriše namještenja u tom sektoru koja ugrožavaju povjerljivost informacija, Pećanin uvjerava da ne traba nimalo sumnjati da će NATO biti u stanju da zaštiti svoje interese i sve povjerljive informacije.

„Nema sumnje da su u Briselu jako svjesni svakog poteza nove vlasti. Sve što radi nova vlast ukazuje na strategiju obesmišljavanja državnih institucija po modelu po kojem to čini RS i (Milorad) Dodik kada su u pitanju institucije BiH. Brisel je svjestan da je sve to pristup koji vodi guranju Crne Gore u zapećak ostvarivanja vlastitih interesa kada je u pitanju NATO savez“, zaključio je Pećanin.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jack

Crnogorci i pametni gradjani!molim vas shvatite DA JE VUCICU KADA JE BIO U SAD NA PREGOVORE ZA KOSOVO,JEDINO STO SU MU MOGLI DATI JE CRNA GORA,SHVATITE LJUDI TO DA TRENUTNO- ODVRACA PAZNJU GRADJANA SRBIJE SA KOSOVA KOJE JE 100% IZGUBLJENO SA SHOW-PROGRAMOM U CRNOJ GORI!!