10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuletić: Ubrzano naoružavanje Srbije povod za oprez; posljedice djelovanja Varheljija region će osjećati godinama

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Vuletić: Ubrzano naoružavanje Srbije povod za oprez; posljedice djelovanja Varheljija region će osjećati godinama

Autor: Antena M

  • Viber

Tvrdnje da se Srbija ubrzano naoružava i zadužuje su utemeljene i povod su za oprez, međunarodna zajednica je uspavana kada je posrijedi Balkan, posljedice ovakvog djelovanja komesara Varheljija, koji dovoljno ne razumije probleme kojima se bavi, region će osjećati godinama. To su samo neke od ocjena predsjednika Građanskog demokratskog foruma Zorana Vuletića. Gostujući u Drugačijoj radio vezi Vuletić je, takođe, ocijenio da je Crna Gora nepovratno na evropskom putu, istovremeno ukazujući, na poražavajući pad podrške evropskim integracijama u Srbiji.

Varhelji činovnik koji ne razumije ono što radi

Komentarišući reakcije Evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija, kada je pozvao Vladu Crne Gore da povuče odluku  o proglašenju tadašnjeg ambasadora Srbije Vladimira Božovića za personu non grata, jer je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu, opisao kao "oslobođenje" Crne Gore, Vuletić navodi:

"Nažalost, imamo takvog komesara. Osjetiće ovaj region posljedice toga u narednih nekoliko godina. On je jedva izabran i to je slika današnje EU i opisuje probleme u kojima se Unija nalazi. Nedostatak strategije i političke vizije, šta bi oni sa ovim dijelom Evrope i da li vide uopšte taj problem", kazao je Vuletić.

Smatra i da Varhelji uopšte nije ni primijetio problem, već da mu je neko rekao da treba da reaguje.

"Prosto ne mogu da shvatim da je čovjek komesar za proširenje, najviše se bavi ovim prostorima i da onda ne zna kakva će osjećanja izazvati izjava na Tviteru ambasadora u Crnoj Gori, pogotovo kad dolazi iz Srbije. Radi se o činovniku koji ne razumije dovoljno probleme kojima se bavi", smatra Vuletić.

Činjenica da se Srbija ubrzano naoružava i zadužuje

Na pitanje da li su utemeljene tvrdnje da se Srbija ubrzano naoružava i zadužuje Vuletić odgovara potvrdno.

"Tačno je da se Srbija sve više zadužuje i naoružava. Ispočetka se pravio marketing od polovnih aviona koje dobijamo iz Rusije i Bjelorusije, ostale vojne opreme. Kada, međutim, posložimo sve činjenice, političke izjave, politička djelovanja, prije svega prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, praktično nepriznavanje nezavisnosti Crne Gore osim deklarativno, djelovanje nam ne ukazuje da je to iskreno. Tako da, to je dodatni razlog zašto treba biti oprezan", navodi Vuletić.

Poražavajući pad podrške evropskim integracijama u Srbiji

Vuletić upozorava da je u posljednjih deceniju podrška evropskim integracijama u Srbiji u padu. Smatra da bi integraciju u EU podržalo najviše 40 odsto građana Srbije.

"To je tragičan ishod nakon 20 godina od promjena za koje smo mislili da su presudno prelomile kretanje našeg društva ka EU i modernim demokratijama. 'Oni su nas bombardovali da bi nam oteli Kosovo, to su naši vjekovni neprijatelji, šta ćemo mi tamo', mi smo stalno u tom začaranom krugu. A onda, kada se djeca i mladi suoče sa egzistencijalnim problemima, kada shvate da je život kratak i da ne vrijedi ovdje živjeti čitav život i čekati sljedeću generaciju da pričamo iste priče kao u doba mrmota, onda se spakuju pa odu na Zapad", upozorava Vuletić.

Komentarišući status Crne Gore, Vuletić kaže da je ona nepovratno na evropskom putu i da je članstvo u NATO-u veliki garant, "bez obzira što još postoji inertnost međunarodne zajednice".

"Meni je drago da je Crna Gora ipak izašla na pravi put što se tiče te spoljne politike i orijentacije. Smatram da sve ove stvari koje dolaze iz Srbije, volio bih da to budu posljednji trzaji politike koja je dovela do strašnih zločina i problema tokom devedesetih", rekao je Vuletić.

Srbija na korak od dužničkog ropstva

Vuletić upozorava da je Srbija na korak od dužničkog ropstva u odnosu na Kinu. Navodi da se preko 90 odsto infrastrukture gradi špekulativnim kineskim kreditima. To, smatra, dovodi u pitanje budućnost Srbije i povraćaj kredita.

"Mi više nemamo procese i javne nabavke, to više ne postoji, sve je zamotano međudržavnim sporazumima. Zakon o javnim nabavkama kao da je suspendovan. Podsjetiću, 2012. godine Vučić i SNS su došli na vlast kao najveći pravednici i borci za zakon o javnim nabavkama. Oni su zakonski suspendovali zakon o javnim nabavkama, to se više nigdje ne pominje", objašnjava Vuletić.

Ukazuje da građani to ne vide.

"To prolazi pored njih i neosjetljivi su na te stvari. A ovi su na vlast došli kao najveći borci protiv korupcije. Ja nijesam siguran da bilo ko zna koliki je ukupan dug Srbije. Zvanična statistika kaže da je oko 30 milijardi, ali sa ovim ugovorima koji su napravljeni i koji će tek da pristignu, to prelazi 40, skoro 50 milijardi eura. Ne znam kako će to naša privreda da podnese", upozorava Vuletić. 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Liberator

G-din Vuletić je u bolno u pravu. Nažalost, na tragu njegovih riječi treba podsetiti na razarajuću činjenicu: u Srbiji se decenijama izbegava SUOČAVANJE sa istinom o devedesetim. Umesto toga, neguje se kultura zaborava i relativizacije. To je srpski put povratka u Srednji vek.