14 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Janjić: Vučić je postao čovjek kojem se ne vjeruje

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Janjić: Vučić je postao čovjek kojem se ne vjeruje

Autor: Antena M

  • Viber

Gost današnje Drugačije radio veze bio je politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

Govoreći o situaciji u regionu, te porukama američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je između ostalog saopštio da u BiH neće biti sukoba, da je Amerika garant u izvršavanju Dejtonskog sporazuma, te da Srbija nije zainteresovana za sukobe u BiH i da Dodik nema podršku Aleksandra Vučića, kazao da je očigledno da se iz toga može zaključiti da je Vučić dao garancije Eskobaru, Vašingtonu i raznim službama da neće podržavati politiku "rata-mira".

Eskobar i Vučić dogovorili da Dodik mirno ode s vlasti

Janjić, međutim, naglašava da Vučić to govori već godinama.

„Nije to ništa novo kada je u pitanju Vučić. To je njegova politika. Nijesam siguran da Eskobar baš do kraja vjeruje Vučiću, ali sam siguran da su postigli neku saglasnost da Dodik ode na neki miran način sa vlasti, da se relaksira situacija u BiH i da se Srbija u to ne upetljava“.

Da je takav dogovor postignut, vidi se i po medjima u Srbiji, ukazuje analitičar iz Beograda.

„Niko ovdje nije naivan. SAD, EU - svi će iskoristiti maskimalno dok mogu kanale pregovora i razgovora, ali cilj je jasan - pomjeriti reforme u BiH u pravcu EU, o čemu je Eskobar govorio. On nije govorio o NATO-u jer je to riješeno“, smatra Janjić.

Tadić prvi instrumentalizovao Srbe u Regionu, Vučić nastavio

Odgovarajući na pitanje da li je, uz amputiranje negativnog uticaja na Dodika, realno očekivati da SAD "udare po prstima" Beograd i zbog podsticanja srpske manjine u susjednim državama da djeluju kao faktor njihovog destabilizovanja, kao što to to čine u Crnoj Gori, Janjić kaže:

„Što se tiče famozne strategije djelovanja prema Srbima u Regionu, ja moram da ponovim da je to zakuvao Boris Tadić. Da je on razvio tu mantru o Srbima kao konstitutivnom narodu Crnoj Gori, a to znači da Crna Gora nije multietnička, građanska država, nego pluralna ili dogovorna demokratija, i onda je Vučić na to nabacio projekat "Svi Srbi na okupu" i učinio je stvar vidljivom. Pod Tadićem bi ona dugo trajala, ali to je nažalost dio nacionalne strategije Srbije usvojene 2008.“

SAD podržava regionalnu saradnju, ali ne i da Otvoreni Balkan preraste u Srpski svet

Govoreći o projektu "Otvoreni Balkan", Janjić podsjeća da je još Medlin Olbrajt inicirala ideju regionalne saradnje i ekonomskog ujedinjavanja regiona i sa tog stanovništva je, kako kaže, poručio Eskobar i Komšiću i Džaferoviću da se priključe tome.

„Ali šta ne može Amerika da podrži...da se prodaje priča o Srpskom svetu, ujedinjavanju, o relaksaciji granica u smislu: mogu ja da pređem kad god hoću ali ti ne možeš. Pokazalo se na posljednjem sastanku kad je trebalo dogovoriti neke mjere oko oklašavanja prometa robe da je Srbija postavila prepreke sopstvenoj ideji. To je prvi problem, nije to još uvijek artikulisano, lijepo je na papiru, korisno je, biće neke vrste regionalne saradnje. Ali s druge strane Vučić je postao čovjek kojem se ne vjeruje“, objašnjava Janjić.

On smatra da je godina koja dolazi, godina ozbiljnih političkih promjena, a to znači i uskraćivanje Vučićeve svemoći u Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR